Vi inngår samarbeid om Prøysen-prisene.

Alf Prøysen hjemme med gitar og sjarmørblikk. © NTB

Alf Prøysen hjemme med gitar og sjarmørblikk. © NTB

NOPA, Norsk Viseforum og Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere skal dele ut Prøysenprisene.

Prøysenprisene er priser opprettet til ære for dikteren, forfatteren og sangeren Alf Prøysen. Prisene skal gis til komponister og tekstforfattere som har gjort en fremragende innsats innen innenfor de sjangrene som forbindes med Alf Prøysen. Hver pris består av en statuett og kr 25.000.

NOPA har delt ut prisene siden 1996, og i år har Norsk Viseforum blitt samarbeidspartnere.

– Viseforum ivaretar sangpoeseien i alle former og tar vare på det musikalske mangfoldet vårt. Det er helt i Prøysens ånd, og vi syns det er fantastisk at de er med som samarbeidspartnere, sier Ingrid Kindem, styreleder i NOPA.

Styreleder Ingrid Kindem i NOPA, © NOPA

Styreleder Ingrid Kindem i NOPA, © NOPA

Prisene består av Prøysenprisen og Teskjekjerringprisen, og tidvis blir også Alf Prøysens hederpris delt ut. Prisene skal deles ut under det årlige arrangementet Prøysen tel by’n, som holdes i Kulturkirken Jacob på Alf Prøysens dødsdag – 23. november.

– VIKTIG KULTURARV

Audun Reithaug, daglig leder i Norsk Viseforum, mener Prøysenprisene både gir en viktig anerkjennelse, men også bidrar til å ta vare på kulturarven.

– For Norsk Viseforum, som jobber for å styrke vilkår og betydning for viser i Norge, skulle det bare mangle at vi er med på et samarbeid om Prøysenprisene. Prøysenprisene er en av de fremste utmerkelsene en norsk visekunstner kan få. Den bidrar til å gi velfortjent heder og ære til artister som bærer noe av arven etter Prøysen videre, sier Audun Reithaug, daglig leder i Norsk Viseforum.

Audun Reithaug. Daglig leder Norsk Viseforum. Foto: Iris Skadal

Audun Reithaug. Daglig leder Norsk Viseforum. Foto: Iris Skadal

Han mener selve prisutdelingen og konserten, Prøysen tel by’n, bidrar til å aktualisere Prøysen blant flere generasjoner.

– Prøysen må ikke bare være en museal dikter som kom fra Hedmarken en gang og som forbindes med barnetimen på femtitallet. De Prøysen-versjonene som No. 4, Aslak Borgersrud, Tuva Syversen med flere har fremført på dette arrangementet vitaliserer Prøysen på en måte som aktualiserer ham til i dag, sier han.

NORSKE BARNE- OG UNGDOMSBOKFORFATTERE

I tillegg til at Norsk Viseforum er med som medarrangør av prisen, har også Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere (NBU) bidratt med sin kompetanse inn i juryen.

– NBU er stolt og glad for å få bidra til Alf Prøysens hederspriser, og spesielt til Teskjekjærringprisen med kompetanse i juryen og finansiering av prisen som spesielt vektlegger kunstnerisk arbeid innen diktning eller visekunst rettet mot barn og unge, sier Taran L. Bjørnstad, leder i Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere.

De som har plukket ut årets Prøysenpris-vinnere er Frida Ånnevik (juryleder), Trygve Skaug, Linda Sunne (fra NBU) og Hogne Moe (sekretariat).