Sang ut for sang i skolen foran Stortinget

Onsdag ettermiddag 12. juni 2019 runget sangen fra flere hundre mennesker foran Stortinget i Oslo. Norsk Viseforum var blant de 33 nasjonale organisasjonene og institusjonene som sto bak arrangementet. De vil ha mer sang i skolen og overleverte et opprop til Stortingspolitikerne.

Studier vises at det synges mindre i norsk skole. Lærerne har siden 2003 kunnet velge bort sang i utdanningen sin, og blant musikklærerne er det bare 40 % som har utdannelse i faget.

I oppropet krever organisasjonene et kompetanseløft i sang for dagens og morgendagens lærere, sangrepertoaret må gjøres mer tilgjengelig i skolen og de vil at sangen skal få sin rettmessige plass i læreplanene. Dette må til for å bringe sangen tilbake i skolehverdagen.

Foran Stortinget var det Maj Britt Andersen og barn fra Vinderenkoret som dro i gang sangen blant de mange frammøtte. De sang kjente sanger som «Nå skinner sola i vinduskarmen», «Bamses fødselsdag», «En solskinnsdag», «Grevling i taket» og «Dyrene i Afrika».

- Vi får så mye glede av å synge fordi det er en grunnleggende måte å kommunisere på. Derfor er det utrolig viktig at alle elever får en allmenndannelse der sang har sin naturlige plass, sa styreleder Bjørgulv Vinje Borgundvaag i Norsk musikkråd.

Flere politikere deltok også i markeringen foran Stortinget.

- Sangen må ha en sentral plass i skolen, sa Stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg fra Arbeiderpartiet. Marit Knutsdatter Strand fra Senterpartiet var enig og tok til orde for at vi trenger et løft for praktisk-estetiske fag i skolen. Martine Tønnesen, leder i Kristelig Folkepartis ungdom, snakket om læringseffekten sangen kan ha i hele utdanningsløpet.

Inger-Pernille Stramrud har organisert en underskriftsaksjon på nettet for å styrke sangens plass i læreplanen. Hun overleverte over 18 000 underskrifter til politikerne foran Stortinget.