Fyllingsdalen viseklubb ble startet opp under pandemien, men har allerede rukket å ha flere opptredener. Én av dem, en opptreden for ukrainske flyktninger, gjorde sterkt inntrykk på hele gruppa. Vi tok en prat med gründer og styreleder Kathleen Pettersson.
Fortell kort om klubben, bakgrunn og hva dere driver med?
Fyllingsdalen viseklubb ble startet under pandemien i november 2021, og er «Dalens» første viseklubb. Etter fem år som svært aktiv i Skedsmo viseklubb, tok jeg med familien og flyttet tilbake til hjembyen, Bergen. Med all den erfaring jeg har fått i Skedsmo, hadde jeg troen på å kunne både videreføre og videreutvikle dette inn i den nye klubben i Fyllingsdalen.
Vi holder til i Ungdomshuset Fyllingsdalen som vi leier annenhver mandag hos Aktivt Pusterom, som vi også samarbeider med. I løpet av kort tid har vi fått flere oppdrag, som juleopptreden for de eldre, julemarked, og opptredener for borettslag og på et shoppingsenter.
Jeg er veldig stolt over de flinke aktive som i dag består av: Ramona Sulen, Ross, Marianne Sulen, Lise Oen-Pedersen, Trygvetrubadur, Jan-Henrik Haugsøen, Gjertrud Coutinho, og Arne Rønnestad. Alle har drevet med musikk i en årrekke. Noen skriver også egne sanger som vi putter inn i programmet der det måtte passe! Med så rutinerte folk er det lett for oss å sette sammen et opplegg som passer perfekt til de ulike oppdragene, og så må jeg si at vi har det utrolig kjekt sammen; noe som smitter over på publikum! Vi fokuserer på kjente og kjære norske viser slik at vi får med folk, og vi trykker opp sanghefter der det er ønskelig! Vi jobber mye med markedsføring i form av plakater, flyers, og i lokalavisa.
Alle som melder seg inn i Fyllingsdalen viseklubb får et medlemskort. Vi lager alt sammen selv, og sender til trykkeriet! Vi bygger opp viseklubben steg for steg, og ønsker alle hjertelig velkommen.
Vårt motto er: Et sted å høre til.
Kan du trekke fram et høydepunkt fra klubbens levetid?
Ord ble fattige da vi i Fyllingsdalen viseklubb fikk komme å spre glede for mødre og barn som har vært på flukt fra sitt krigsherjede hjemland, Ukraina. Den 10. mai i år skulle de få en innføring i hva 17. mai feiring innebærer i Norge. En liten gutt spurte om han kunne få synge en sang, og den var så gripende selv om vi ikke forstod teksten. Da opptredenen vår var over, reiste alle seg og ville takke oss for opptreden ved å synge den ukrainske nasjonalsangen. Ingen av oss hadde et tørt øye da. Etterpå fikk vi både norsk og ukrainsk mat, som smakte helt fortreffelig. Som om det ikke var nok, så ble vi fortalt at vi ble facetimet av flere mødrene til noen av barnas fedre, som fortsatt kjemper i Mariupol. Som sagt: Ord blir fattige.
Har dere noen planer framover nå som samfunnet har åpnet?
5. september har vi vår første høstvisekveld m/allsang. Vi er heldige som har fått tilskudd, og vi starter vårt første låtskriverkurs med selveste Egil Eldøen, kjent vokalist i Lava. Han skal lede kurset med all den fantastiske erfaringen han har. Så skal vi opptre på kulturfest den 22.oktober.
Vi ønsker å starte gitarkurs også, men hvis tiden ikke strekker til så tar vi det til våren! Vi har flere samarbeidspartnere, så det vil nok droppe inn flere flotte oppdrag utover både høst og vinter! Vi ønsker også å søke oss inn i spaserstokken i Bergen! I Skedsmo viseklubb har jeg vært ute i spaserstokken i flere år, og vet hvor viktig dette er for de eldre, så det er et viktig mål i vår plan fremover!