Månedens visevenn: Kjell C. Hovde

Kjell C. Hovde er opptatt av formidling og engasjement blant publikum. Han er styremedlem i Rælingen Viseklubb, medlem av Skedsmo Viseklubb og støttemedlem i Børre Viseklubb. Hver eneste sommer arrangerer han visefestival ved innsjøen Mjær i Ytre Enebakk, sammen med Østnorsk Viseforum.

Møt månedens visevenn!

Foto: privat

Fortell om deg selv og ditt virke i visens verden!

Jeg er aktivt med i visemiljøet på mange fronter. Jeg er styremedlem i Rælingen Viseklubb, medlem av Skedsmo Viseklubb og støttemedlem i Børre Viseklubb.

Det var først på lærerskolen at jeg kjøpte meg gitar, tok brevkurset «Jørgen Ingmanns gitarskole», og begynte å øve. I flere år drev jeg med spilling til dans sammen med en musikervenn. Bandet het «Kjell & Kjell», og vi brukte i stor utstrekning viser som dansemusikk. 

Jeg er også kjent under artistnavnet «Kjelvis». Jeg liker å parodiere og kle meg ut, og dette bruker jeg aktivt i konsertsammenheng. Jeg har ofte konserter i lag og foreninger, og på seniorsentre, institusjoner osv.

Min yrkesbakgrunn er fra skolen. Jeg har vært rektor på to forskjellige barneskoler i Ullensaker, skole- og barnehagesjef i Nannestad kommune og rektor på Knapstad skole i Hobøl. Jeg har også vært saksbehandler og kursholder på fylkesnivå (Skoledirektøren i Oslo og Akershus). I mitt virke som rektor var jeg kjent for å bruke gitar og sang i mange sammenhenger, vi hadde bl.a. sangsamling for hele skolen hver uke.


Hva betyr viser og visemiljøet for deg?

For meg er viser en sammensmelting av tekst og melodi. Teksten er viktigst. Den formidler et budskap, en historie, en fortelling. Når jeg holder konserter, er formidling det viktigste. Jeg tør å skryte av at jeg er god på det; jeg har fått flere tilbakemeldinger på at jeg får fin kontakt med publikum. Jeg bruker ofte viser med refreng, slik at publikum kan være med, og jeg veksler også bevisst mellom alvor og skjemt for å skape liv i konserten. Jeg siterer da Even Brattbakken (alias Halvdan Hegtun): «Så ælvorlig som væla er nå, lyt’n tullpræte litt, men en kæn itte bære tullprate hell, så ælvorlig som væla er nå!» I denne sammenhengen er det at jeg også bruker litt utkledning for å skape enda mer engasjement. Både som «Kjelvis», som kjerringa på gården Søre Jorde med skaut og latter (Geirr Lystrup), og når jeg avslutter med Rönnerdahl i nattskjorte og blomsterkrans på hodet, i «Sjösala vals» av Evert Taube.

Viseklubb-miljøene er verdifulle. Klubbkvelder, åpen mikk og konserter med medvirkning fra flere i klubben skaper samhold og stimulerer til å lytte. Samtidig er kveldene åpne for publikum og interesserte, som er viktig for rekruttering.

Har du noen høydepunkter fra tida i viseklubb?

Det er mange høydepunkter å se tilbake på. Hver eneste konsert jeg har hatt i lag, foreninger og på institusjoner er høydepunkter der og da. Jeg deltatt i mange år på Viser ved Kanalen, og hatt diverse konserter i samarbeid med Østnorsk Viseforum. Jeg var også med ØNV på tur til Irland. Det var definitivt et høydepunkt!

Foto: privat

Jeg vil også trekke frem at jeg i 2010 deltok på en internasjonal Song Workshop i Alsace sammen med to andre representanter fra Norge; Olaf Kran og Günther Escher.

I 2015 vikarierte jeg i 3 måneder som daglig leder av Norsk Viseforum, og hadde et hyggelig samarbeid med Øyvind Rauset. I tida jeg var der fikk NVF fikk 100.000 kroner av Sparebankstiftelsen i samarbeid med Den Norske Turistforening. Pengene var til innkjøp av gitarer for plassering på hyttene, og jeg glemmer aldri den dagen jeg gikk inn på 4Sound og sa til ekspeditøren at jeg skulle ha 80 gitarer! Han ble noe flakkende i blikket. 76 gitarer ble plassert på DNT’s hytter, og 4 på Skiforeningens stuer i Marka. I denne perioden skulle jeg også markere NVF’s 40-årsjubileum og arrangere konsert på Josefine. Der ble de 80 gitarene overlevert til DNT og Skiforeningen, med Sparebankstiftelsen til stede, representert ved Kamzy Gunaratnam. Det var stas.

Til slutt vil jeg nevne at vi i Østnorsk Viseforum, med meg som vertskap, arrangerer visefestival hos meg på stedet «Danmark» ved innsjøen Mjær i Ytre Enebakk. Det er bestandig første helgen i juni, fra fredag til søndag. Vi markerer Danmarks nasjonaldag; 5.juni, heiser det danske flagg og synger. Vi markerer også Svenska Flaggans Dag, 6. juni. Vi har konserter med proffe amatører og åpen scene. I år blir festivalen i pinsen, og alle er velkomne!

Foto: privat