Månedens klubb i september er Viktoria Viseklubb i Lillesand, en klubb som satser på sangglede og folkelige arrangementer på Sørlandet.
Leder Elisabeth Ording forteller om klubbens aktivitet og planer framover.
Fortell om bakgrunnen til Viktoria og hva dere driver med?
Viktoria viseklubb ble stiftet i 1999. I de første årene fungerte den som en ren arrangørklubb, og booket etablerte artister som Alf Cranner, Ivar Bøksle, Kalle Zwilgmeyer og Jan Engervik. Viseklubben i den lille sørlandsbyen hadde også i flere år sitt eget nordiske visetreff, i den legendariske nudistleiren på Isefjær i Høvåg. I følge troverdige tidsvitner, var det allikevel tillatt med klær under visetreffet.
Interessen for viser, og ikke minst det å drive en viseklubb, har gått i bølger, og i mange år var eneste aktivitet en årlig visekonsert under Lilleands-da’ene. Denne foregikk på en øy i Blindleia, og flertallet blant publikum satt i båtene sine. Billettsalget foregikk via kajakkene til padleklubben.
Så kommer nye krefter til, og løfter klubben ut av dvalen. Lillesand har relativt mange utesteder, og flere av disse booker nå kjente, profesjonelle artister. Viseklubben satser derfor på lokale musikere, og vi forsøker å løfte frem nye og ukjente visesangere i byen vår. Allsangkveldene våre, der vi kombinerer allsang med rene konsertinnslag, har blitt veldig populære. Vi setter stor pris på det gode samarbeidet vi har med byens mange restauranter, og velger konsertsted etter hvilken type arrangement det er, hva som er ledig og hva smittevernreglene til enhver tid krever av plass mellom stolene.
Viktoria viseklubb ønsker å fremme sang-glede og å bygge nettverk mellom viseglade mennesker. Vi har en intensjon om lave billettpriser, slik at alle skal ha råd til å gå på våre arrangementer. Økonomien i klubben er sunn, men vi har ikke mulighet til å betale honorarer som er i nærheten av Creos anbefalte satser. Dette oppleves som utfordrende, og det er vanskelig å vite hva man skal tilby dem som spiller.
Planer framover / hvordan ser høsten ut?
Vi har vanligvis 3-4 arrangementer i halvåret, og veksler mellom allsangkvelder og rene konserter. Etter et år med redusert aktivitet, gleder vi oss til en mer normal høst.
I juni fikk vi innvilget en søknad til Kulturrom, på kr. 28.000,- til delfinansiering av et kompakt PA-anlegg. Vi er så heldige å ha en egen lydmann i styret, og ser veldig frem til å ta anlegget i bruk. I september planlegger vi allsang-konsert med to av byens drevne danseband-musikere, i tillegg til at en nykommer slipper til med et par egenskrevne låter. I oktober gleder vi oss veldig til en konsert der første avdeling blir med en veletablerte semiprofesjonell trubadur, mens andre avdeling blir med et lokalt band bestående av fire relativt unge menn, som spiller egenskrevet pop-rock. De har lovet å ikke ta de aller mest rocka låtene denne kvelden ;-)
Vi er forresten litt stolte over at det var Viktoria viseklubb som åpnet opp kulturlivet i Lillesand etter vårens lange lock-down, med en stor, og lenge planlagt, konsert 2. mai.
Hvordan opplever dere stemninga i norsk visemiljø i 2021?
Vi opplever at norsk visemiljø er i inni en god bølge. Mange er opptatt av å utvide visebegrepet, at viser kan ha ulike former og uttrykk. Vi er fortsatt glad i de gamle traverne, men ser og hører at stadig nye unge stemmer melder seg på og trer tydelig frem. “Viser” har blitt gjeninnført som kategori i Spelemannsprisen og Norsk Viseforum kan skilte med en svært aktiv og entusiastisk daglig leder som jobber utadrettet og strategisk for å fremme visa. Viktoria viseklubb har ca 45 medlemmer, og det synes vi er veldig bra i en liten kommune som Lillesand. Flesteparten av medlemmene er lyttere. De kan neppe karakteriseres som genuint vise-interesserte, men som sangglade mennesker som liker å komme sammen til en trivelig kveld med sang og musikk fra ulike genre. Vi er derfor forsiktige med å booke alt for “smale” artister, men satser på bredde, variasjon og folkelighet.