HVA ER EN VISEKLUBB?

 
LP fra 1976 utgitt på MAI

LP fra 1976 utgitt på MAI

Begrepet klubb koblet med en musikksjanger (jazzklubb, bluesklubb) blir i dag ensbetydende brukt i betydningen konsertarrangør, men en viseklubb er ikke nødvendigvis en konsertarrangør. Så hva er da en viseklubb?

Begrepet «viseklubb» ble først kjent i Norge med klubben «Dolphins viseklubb» i Oslo. Dolphins viseklubb ble ved åpningen markedsført slik: «I denne klubb for viseinteresserte kan medlemmene lære nye viser, delta på klubbens gitarkurs eller rett og slett lytte til andre visesangere. I aften blir det opptreden av hootenannygruppen Sing-Singers, men scenen er åpen for alle som måtte ha lyst å synge.» Aftenposten 12.3.1966. (Det er verdt å merke seg at klubblederen selv, Ole Hauki, var utøver i gruppen Sing-Singers.)

Fra Doplhins blad. Nr 1. 1. årgang.

Fra Doplhins blad. Nr 1. 1. årgang.

Selv om viseklubben Dolphins representerte det lokale visemiljøet i Oslo var det Club 7, med scenen Vise 7, som var en konsertarrangør i dagens forståelse av begrepet. De hadde økonomiske ressurser til å hente inn internasjonalt kjente visesangere som Bert Jansch, Ralph McTell, Roy Harper og Phil Ochs. Dolphins viseklubb fungerte i større grad som et rent visemiljø hvor viseinteresserte kunne treffes og spille sammen og for hverandre.

De fleste konsertarrangørene kaller seg derfor viseklubb i dag, men en stor andel av viseklubbene er ikke konsertarrangører. En viseklubb er en sosial forening som kan basere seg på allsang, soloinnslag fra medlemmene, åpen scene foran et publikum eller konsertarrangør, i varierende kombinasjoner. Et talende eksempel er Viseklubben Lovisa i Svolvær som gjennomgikk fire faser i løpet av sin levetid.

1.     SOM VISEKLUBB:
Her kunne folk gå og delta med solosang, eller å spille et instrument eller rett og slett bare gå og lytte når Lovisa arrangerte miljøkvelder. Det var nok mange som fant veien til levende sang og spill.

Viseklubben Lovisa.png

2.     SOM VISEGRUPPE:
Ut av klubben steg det med tiden visegrupper med høyst varierende medlemstall. I 1976 kom det så langt at plateselskapet Mai gav ut LP-plate med Lovisa:

3.     SOM KONSERTARRANGØR:
Fra 1970. Arrangerte bla konserter med store grupper som Terje Rypdals ensemble, Saft og Aunt Mary

4.     SOM FESTIVALARRANGØR
Arrangerte festivalen Tråilltampen fra 1973 – 1982.

Viseklubben Lovisa festival.jpg