Månedens visevenn: Inger Strand

Inger Strand har jobbet utrettelig for det nordnorske visemiljøet, som sanger, arrangør, formidler og organisasjonsarbeider. Bli bedre kjent med henne her.

Salangen Viseklubb - Baluba. Foto: Hans Erik Børve

Fortell om deg selv og ditt liv og virke i visens verden!
– Jeg er jo egentlig korsanger! Har sunget i kor fra 8-9 årsalderen og klarer altså ikke å slutte med det! Akkurat nu øver vi på «Lysfest», visekunstner Ivar Thomassen fra Finnmark sin uendelig vakre vise som også er arrangert for kor. Men for ca 14 år siden var jeg veldig «kortrøtt», lei av noter og terping og det ble mer og mer at jeg satte meg ned med gitaren og sang og spilte viser (og fikk bestemme tonearten helt selv = frihet!). Og veldig inspirert av Anne Grete Seljebakk (Troms Musikkråd, viseklubben Spelt m.m.) som jeg kjente fra korverdenen og styreverv i Troms Musikkråd, fikk jeg med meg 2 entusiaster og etablerte Salangen Viseklubb – Baluba i Salangen Kommune. Anne Grete m.fl. hadde året før etablert viseklubben Spelt i Tromsø og i 2007 var vi etablert her i Salangen med meg som leder. Og i 2013 ble jeg valgt som leder i Nordnorsk Viseforum.

Inger og resten av styret i Nordnorsk Viseforum på landsmøte i Norsk Viseforum i Stavanger i 2018.

Hva betyr viser og visemiljøet for deg? 
Viser og visemiljøet betyr uendelig mye for meg! Viser som kunstform berører de fleste, vi tyr til viser når livet «lever» på godt og vondt. Jeg har vært veldig heldig med både styre og medlemmer/medmusikanter, og i «Baluba» har vi klart å etablere både en arrangør-og utøverklubb. Vi har underveis fått støtte fra både Kulturrådet og Samfunnsløftet i Sparebanken Nord-Norge. Det har gjort at vi har kunnet arrangere konserter med profesjonelle visekunstnere og til og med holde på med øvinger i det som føles som en lang pandemi. Men nå er vi i gang igjen med både konsertarrangering og små og store spillejobber i bygda vår og omlandet rundt her. Vi er med og bidrar til at små lokalsamfunn blir enda bedre å leve i!

Har du noen høydepunkter fra tiden i Nordnorsk viseforum du ønsker å trekke fram? 
Det beste vi har fått til er å samle medlemmene til arrangørseminarer i Malangen, Tromsø og Kjøllefjord. Og viseskrivekurs, gjerne som en ramme rundt årsmøtet. I 2015/2016 arrangerte vi viseskrivekonkurranse med stort engasjement fra hele landsdelen. Men nå må jeg ta opp noe «gammel moro», NNVF var tidligere en del av den nordnorske kulturavtalen som støttet at vi kunne ha ett sekretariat (=drift). Da var det bare å sprudle på med ideer, eks. NNVF som produsent på Festspillene i Nord-Norge, Visevert på Vinterfestuka i Narvik, viseskrivekonkurranse osv,, og vi hadde ett sekretariat som operasjonaliserte og realiserte gode forslag. Vi ble som kjent utestengt fra kulturavtalen, men opplevde en enorm støtte fra hele vise-Norge, spesielt fra daglig leder og styreleder i Norsk Viseforum. Takknemlig!

Ett årlig høydepunkt er landsmøtet i Norsk Viseforum der hele vise-Norge møtes ei helg, noen ganger til heftige debatter men alltid til hyggelig samvær med visesang og spell til langt uti de små timer. Gull! Jeg må få lov og avslutte med å nevne den flotte utstillingen og konserten som ble arrangert i Kabelvåg utenfor Svolvær til minne om Jack Berntsen i 2015. Jack Berntsen var med på å etablere Norsk Viseforum og var deres første leder. Var så heldig å få delta på både viseskrivekurs med «Boknakaran», Ragnar Olsen, Pål Thorsteinsen og avdøde Jan Arvid Johansen, og vandreutstilling og konsert til minne om Jack Berntsen på Arbeideren i Kabelvåg. Både Visegruppa Lovisa, Dag Kajander, Kai Larsen, Tonje Unstad og Sigrun Loe Sparboe m.fl. deltok på konserten. Gode viseambassadører fra og for Nord-Norge. Og endelig kom det ut ei bok om Jack Berntsen i 2019 som beskrev hvordan viser og visekunst var med på å definere samfunn og samfunnsutivkling spesielt i Nord-Norge. Billy Jakobsen som arrangerte utstillingen og minnekonserten er forfatter av boka. Anbefales! 

Salangen Viseklubb - Baluba mottar kulturpris i 2016.