Ta en dukkert i hetebølgen med Ævestaden – og dykk ned i eldgamle klanger, pakket inn i deres moderne sound.
Foto: Helen Røssum
Analogt eller digitalt? Psalmer eller pop? Natt eller dag? Det viser seg at selv de enkleste spørsmålene ikke er så lett å enes over i trioen Ævestaden. Men kanskje er det nettopp i uenighetene — i kontrastene og nyansene — at magien oppstår. Med én fot i folkemusikkens rike arv og den andre i et stadig utforskende lydlandskap, har bandet utviklet et uttrykk som både speiler og sprenger tradisjoner. Vi tok en kjapp prat med Eir, Levina og Kenneth midt i sommerens store festivalsesong — om utvikling, mørke tekster, kreative metoder og hva som egentlig gjør Ævestaden til Ævestaden.
FEM KJAPPE MED ÆVESTADEN
Analogt eller digitalt?
Analog 2 stemmer, digitalt 1 stemme
Psalmer eller poplåter?
Psalmer 2, poplåter 1
Improvisasjon eller partitur?
Improvisation 2, partitur 1
Natt eller dag?
Natt 2, dag 1
Regn eller stillhet?
Regn 2, stillhet 1
Planlagt eller spontant?
Spontant
Fuglesang eller synthdrone?
Fuglesang
Foto: Helen Røssum
Dere har spilt sammen som Ævestaden i flere år nå, og uttrykket deres har utviklet seg i møtepunktet mellom tradisjon og samtid. Hvordan opplever dere at dere har forandret dere – både som musikere og som mennesker – i løpet av denne tiden?
-Levina: Jag ser på det som att jag till stor del utvecklats till att bli den musiker jag är genom Ævestaden. När jag tänker tillbaka på den jag var innan Ævestaden så tänker jag inte på mig själv som en professionell musiker, det är någonting jag utvecklats till genom tiden i detta band. Det är otroligt vad mycket jag gjort för första gången tillsammans med Kenneth och Eir och hur oerhört mycket jag lärt mig genom detta projektet. Ja, Ævestaden har varit totalt avgörande för att jag blivit till den musikern jag är idag.
-Eir: Jeg kjenner på det samme som Levina. Jeg var ikke en «ekte» musiker før vi startet opp Ævestaden. Vi har lært mye av hverandre og om oss selv gjennom utallige konserter på veldig forskjellige scener og festivaler i løpet av de fire årene vi har holdt på som Ævestaden. Musikalsk sett har vi utviklet oss sammen, og som enkelte utøvere, ved å stadig teste ut nye ting. Vi er ikke redd for å miste oss selv i å prøve ut nytt, da vi har en så tydelig musikalsk og tekstlig base. Tekstene har med tiden blitt mer personlige og hverdagslige, i tillegg til de mer dystre og dødsfokuserte tekstene vi alltid har fokusert på. Vi henter alle inspirasjon fra musikk vi lytter til, som naturligvis endrer seg med tiden.
Deres forrige album var et samarbeid med bandet Kanaan. Hvordan oppsto denne idéen, og har dere opplevd å nå ut til et nytt publikum gjennom dette prosjektet?
Vi har alle seks studert på Norges Musikkhøgskole, i tillegg til at Ask og Eir er søsken. Slik var det naturlig å samarbeide. Musikalsk sett var vi alle nysgjerrige på hva dette samarbeidet kunne være, og mottakelsene har vært overveldende. Vi kan merke en forskjell i publikummet, på hvem de er. Kanaan har mange skjeggete menn med slengbukser i sin fanskare, mens Ævestadens tilhengere er av den yngre garde. Dette har vært svært givende for begge parter.
Foto: Helen Røssum
Denne sommeren er dere ute på en imponerende turné, med konserter på noen av Skandinavias største festivaler – blant annet Roskilde og Øyafestivalen. Hva gleder dere dere mest til med sommerens konsertopplevelser?
Levina: En av konserterna vi såg mycket fram emot och som nu redan är genomförd är konserten på Fejø Feedom Festival, i Danmark vilken arrangeras av ett fantastiskt gäng människor vi haft en del att göra med tidigare genom spelstället Cap30 i Köpenhamn samt genom Freedom Tour som vi spelade på sommaren 2023. Redan innan kände vi på oss att just detta jobb skulle bli ett av de mest sommarlovsaktiga spelningarna och nu efteråt kan vi nog bekräfta att det stämde.
-Eir: Jeg er veldig glad for at vi får oppleve svært ulike konsertscener og festivaler. Vi fikk tyvstarte på Roskilde forrige uke, noe som føltes stort. Det er dette som gjør all reising og rigging verdt det - alle de opplevelsene vi får sammen på ulike steder av kloden. Det er mye framover å glede seg til.
Tekstene deres rommer både det sakrale og det eksistensielle. Hvordan arbeider dere frem det dere ønsker å formidle tekstlig?
När det gäller de traditionella låtarna är det ofta just texten vi fastnat vid och som är avgörande för att vi väljer att arrangera just de låtarna för Ævestaden.
När det gäller de egenskrivna låtarna finns det nog tre väldigt individuella svar men för att säga något generellt har vi i Ævestaden alltid samlats kring det sorgmodiga.
Foto: Helen Røssum
Hva kan dere fortelle om det kommende albumet? På hvilke måter skiller det seg fra deres tidligere utgivelser? Har dere jobbet på en ny måte i studio denne gangen – og i så fall, hvordan?
Det finns ett sorts övergripande tema i detta album. Något dystopiskt, nästan Aniara-inspirerat. Allt går åt helvete — några av oss söker sig ut i rymden för att finna något bättre, några blir kvar. Det finns ett efteråt. Det kommer gröna blad på träden igen. Döden är, som alltid i våra album, närvarande. Ändå är det något mörkare över detta album än det tidigare. Världen är förändrad.
Vi har också utvidgat paletten av instrument ytterligare. Den här gången har vi inte låtit oss begränsas för mycket av tanken på vad som går att genomföra live (när det kommer till hur många instrument vi kan bära med oss på turné). Vi har tillåtit oss att inkludera ännu fler instrument än tidigare — bland annat tagelharpa och banjo. Dessutom har vi arbetat annorlunda med själva processen. Tidigare har vi rest bort en vecka till en studio för att spela in, men den här gången har vi arbetat i Oslo, där vi bor. Över längre tid, i ett mer vardagligt och mjukt tempo. Det har varit en väldigt behaglig arbetsform som också präglar albumets uttryck. Vi har i lugn och ro kunnat ta oss tid att testa alla våra idéer, lyssna, vila i dem en stund och testa ännu fler idéer.
Musikaliskt knyter det här albumet också an till vårt första, Ingen Mere Gråter, där vi blandade eget material med traditionella låtar. På Solen var bättre där skrev vi allt själva. Nu blandar vi återigen — både egna och traditionella låtar får plats.
Vi blir ständigt tryggare i det Ævestadenska uttrycket, vilket också gör att vi vågar utmana det mer och mer. Sedan förra trioalbumet har vi dessutom släppt två samarbetsskivor — Langt langt vekk med Kanaan och Gjennom Natten med Sigurd Ytre Arne — och genom de projekten har vi utvecklat och utvidgat vårt uttryck ytterligare. Vi har nu många produktioner och utgivelser bakom oss, både som Ævestaden, i samarbete med andra och i våra respektive andra bandprojekt (Kenneth Lien & Center of the Universe, EIR, Diket, Levina Storåkern m.fl.). Det har gått drygt fyra år sedan vårt debutalbum släpptes, och det är nästan svårt att förstå hur mycket vi har utvecklats sedan dess — inte minst genom att spela mycket live.
Dette albumet skiller seg både tematisk og musikalsk fra det vi har gjort tidligere. Der vårt forrige materiale kanskje var mer preget av hverdagslige betraktninger, vender vi nå blikket mot det store og mørke: apokalypse, forgjengelighet, eksistensiell fortapelse – men også gjenfødelse og nytt liv. Vi har gått tilbake til å bruke mer tradisjonelt materiale, som salmer og en feleslått, men med en ny lekenhet i lagene og instrumenteringen. Det er flere låter, flere instrumenter, og en enda mer utforskende tilnærming til lydbildet. Tekstene har blitt mørkere, men musikken bærer fortsatt Ævestadens særpreg: en salig blanding av eldgamle klanger og moderne sound.
Denne gangen har vi tatt i bruk mer tradisjonelt materiale. Sammenliknet med forrige album, er dette, i likhet med vårt debutalbum, litt mørkere. Tema som død og store spørsmål som handler om vår eksistens er sentrale. Musikalsk og produksjonsmessig har vi både gått for et moderne uttrykk samtidig som vi tar med det eldre vi har arvet.
Hvordan holder dere kreativiteten levende og dynamisk som trio?
Vi fortsätter testa nya metoder för hur vi skriveroch arrangerar musiken. Och vi fortsätter genomföra samarbeten med andra artister för att på så vis bli utmanade i vårt uttryck.
Vi er så trygge på vår egen sound at vi ikke er redd for å leke. Vi er svært lite kresne på hverandres idéer og tester dem ut i fellesskap. Vi har mye materiale liggende - låter vi har skrevet hver for oss opp igjennom og tradisjonelle sanger vi har nære - som vi stadig prøver å ta i bruk. Det er derfor ikke vanskelig å holde kreativiteten vår oppe.
ÆVESTADEN SPILLER HER I SOMMER
- Kanaan & Ævestaden, Roskilde Festival, DK, 3.juli
- Egersund visefestival, Egersund, NO, 5. juli
- Kanaan & Ævestaden, Trollkaukfestivalen, Dombås, NO, 12. juli
- Urkult, Näsåker, SE, 1. aug
- Kanaan & Ævestaden, Øya, NO, 6.aug
- Telemarksfestivalen, Kroa i Bø, Bø, NO, 8. aug