Månedens klubb: Josefine Visescene

Josefine Visescene er blant Nordens lengstlevende viseklubber, og en bauta i det norske visemiljøet. Klubben har løftet karrierene til artister som Tønes, Stian Carstensen, Unni Wilhelmsen og No. 4, og blir omtalt som et “viselaboratorium”. Vi tok en prat med leder Jørn Simen Øverli, for å høre om planene framover, og få noen høydepunkter fra klubbens lange levetid.

Foto: Josefine Visescene

Fortell kort om klubben, bakgrunn og hva dere driver med?

Vi starta i april 1995. Jeg savna viseaktiviteten fra 1960, 70 -og 80 tallet med visefestivaler, viseklubber, viseverksteder og buskspell. Sammen med Kari Svendsen, Sinikka Langeland, Kristi Kinsarvik og Lars Klevstrand satt vi i gang ukentlige visetreff på Josefine Vertshus i Oslo, og vi har holdt konserter hver onsdag i 27 år.

Foto: Josefine Visescene

Vi booker bare artister som synger viser på norsk, fordi vi mener at norske viser trenger å stimuleres. Vi har god oversikt over hva som rører seg på visefronten, og det er viktig for oss å bringe fram nye talenter som vi har tro på; noe vi får mye skryt for. Hvert år har vi et snitt på rundt 80% nyskrevne tekster og melodier fra norske opphavere på konsertene våre, og dette tilstreber vi oss på å opprettholde. Lista over artister som har nådd stjernestatus de siste årene og som peker på at Josefine Visescene har vært avgjørende for at de har lyktes i karrieren sin er lang; Lars Bremnes kaller oss for et viselaboratorium. I tillegg har vi selvsagt besøk av etablerte artister som Ole Paus, Jan Eggum, Tønes og Göran Fristorp, og noen ganger får vi også besøk fra utlandet. Publikum hos oss har etter hvert fått svært godt rykte i artist-Norge, noe som gjør at mange kjente artister gjerne vil spille hos oss. Det hender også at de etablerte artistene komper yngre og håpefulle ved forskjellige anledninger, og vi vet at mange artister som får sjansen til å ha konsert hos oss blir inspirert til å satse. 


Kan du trekke fram et høydepunkt fra klubbens levetid?

Høydepunktene er så mange at det er vanskelig å nevne alle. Men Wolf Biermann kan nevnes; det var spesielt. Han sang sine egne godt kjente slagere, samt Shakespeare-sonetter som viser! Likeså var Olle Adolphsons konsert et høydepunkt. En annen gang kom garderobevakta inn og sa at det sto en skjelvende, rar mann utenfor som han nesten kasta ut, men mannen sa at Kari og Jørn Simen visste hvem han var og at han bare måtte inn å lese dikt. Det var en sterkt Parkinsonsjuk Stein Mehren. Han kom inn og leste skjelvende opp sitt lange, store dikt om Katarina den store og folk holdt pusten. Artister  som Elias Akselsen og Tønes begynte på mange måter hos oss og det var stort å høre dem for første gang. Erik Bye holdt også mange fantastiske konserter her. Han skulle bare ha penger til taxi  hjem, og ikke betalt for konserten, men han ville alltid ha nachspiel i sofaene i “byens beste backstage”, i 2 etasje hos oss!

Hva er planene framover når samfunnet åpner?

Vi satser for fullt på vårsesongen, og håper på mulighet for full kapasitet snarest mulig. Framover blir det konserter med artister som Julie Kleive, Maj Britt Andersen & Lars Saabye Christensen ensemble og Jimmy Ginsby. 

Nytt er at vi er involvert i en internordisk digital viseklubb, SVANEN, som sender opptak fra våre konserter. Nytt er også at vi er medarrangør for WIP-festivalen, en festival som løfter fram kvinnelige og ikke binære musikere og artister. Store deler av festivalen går på de to scenene vi har utviklet og utstyrt på Josefine Vertshus, og vi arrangerte festivalen for første gang i fjor. 

Foto: Josefine Visescene