Månedens klubb: Viseklubben Evert Taubes Venner

Den Oslobaserte viseklubben Evert Taubes Venner er som navnet avslører, opptatt av den svenske visesangeren. De har gode minner fra konserter med blant annet Evert Taubes lillebror, Gösta Taube, men medlemmene er også glade i å synge viser fra andre visesangere. Det er godt vennskap, hyggelige møter og gode viser som er det viktigste for medlemmene når de treffes hver måned! Vi tok en prat med Knut Wollebæk.


Fortell litt om Viseklubben Evert Taubes Venner og hva dere driver med?

Viseklubben Evert Taubes Venner ble etablert i 1981 og er en av de eldste viseklubbene i Norge. I dag er vi rundt 35 medlemmer.  Medlemmene har ulike musikalske ferdigheter, fra folk som bare deltar i allsang, til noen som presterer nærmest profesjonelt. Felles for oss alle er interessen for viser, og vennskapet som har utviklet seg rundt dette. Evert Taube har en spesiell plass hos oss, og han er alltid representert. Hvert møte starter og slutter med en vise av ham. Men alt er ikke bare Taube i Evert Taubes Venner! Vi synger nesten alle mulige slags viser, mest skandinaviske, men også viser fra andre land.

Vi møtes hver siste onsdag i måneden, på Schafteløkken i Oslo. Etter en hyggelig sesongavslutning omkring St.hans, møtes vi igjen siste onsdag i august. Møtene består oftest i et hovedprogram på ca. en time, forberedt av et eller flere av medlemmene. Det kan dreie seg om en bestemt visekunstner, viser omkring et bestemt tema, besøk av en ekstern utøver, eller noe annet av interesse. Etter kaffepausen er det fritt fram for alle som har noe å bidra med. Det kan i tillegg til viser også være et dikt eller en god historie.

Klubben påtar seg av og til underholdning for seniorsentre, sykehjem, private selskaper, bedrifter, pensjonistforeninger etc. Vi tilbyr også enkelte åpne programmer på Schafteløkken, eller et annet sted i byen eller dens omegn, via vår Facebookside. Ved enkelte anledninger har vi påtatt oss mer omfattende kulturelle løft, men slikt er jo ikke hverdagskost. De vanlige klubbkveldene er og blir klubbens ryggrad.

Klubben ledes av et styre som velges av årsmøtet i februar hvert år. Medlemmene betaler en årlig kontingent, publikum og gjester et rimelig beløp pr. fremmøte. Vi er med i den organiserte visebevegelsen gjennom Østnorsk Viseforum, som igjen er med i den nasjonale paraply-organisasjonen Norsk Viseforum. Dette gir oss kontakt med likesinnede, ikke bare i hele Norge, men også i våre naboland. Det gir oss tilgang til informasjon, kurser og ikke minst hyggelige og tradisjonsrike arrangementer og treff.

Foto: privat

Foto: privat

Kan du trekke fram et høydepunkt fra klubbens levetid?

Det siste av mange minnerike høydepunkter er vårt 40-års jubileum, som omsider ble feiret med brask og bram 8. juni 2022, på toppen av Kongen, på Frognerstranda 2.

På grunn av koronaepidemien var det over et år forsinket. Men inntil vi kunne samles og feire, gledet vi oss med jubileumsskriftet Glimt fra et klubbliv, som ble ferdigstilt i rett tid. På sine 23 sider i A4-format, gir det en god oversikt over mange høydepunkter, klubbprofiler, hverdagsliv og utfordringer i klubben vår gjennom 40 år.

Av store høydepunkter ellers, må det fremheves «Taube synger Taube» i Sandvika teater i 1996, da vi hadde besøk av Everts lillebror, Gösta Taube, den gang 92 år. Han trollbandt en stappfull sal med sin brors viser og sin egen sjarm. Evert var gått bort i 1976, og den gamle sjøulken Gösta gav publikum et autentisk gjenhør med skandinavisk visekultur på sitt beste.

Det gjorde også forestillingen «Evert Taube, en fortrolig aften» i Sandvika teater i 1999. På scenen intervjuet Everts sekretær de siste 10 aktive årene av hans karriere, Inga Brit Fredholm, og både vi og innbudte krefter bl.a. fra andre viseklubber i Østlandsområdet, fremførte Everts viser. Nok en stappfull sal og gode avisomtaler.

Hva er planene for det nye året?

Vi vil fortsette vårt vanlige klubbliv med godt vennskap, hyggelige møter og gode viser. Vi søker også stadig å tiltrekke oss nye medlemmer. Åpne programmer hvor publikum inviteres planlegges også i år, så det er bare å følge med på vår Facebookside! Økonomi er stadig en utfordring som vil kreve planer og tiltak, og vi jobber også med å løse økende problemer med tilstrekkelig kapasitet og kompetanse for styreverv og andre oppgaver, p.g.a. økende gjennomsnittsalder. Herunder vil vi utrede alternative driftsformer for klubben. 

Foto: privat