Månedens artist: Moddi

Etter nesten ti år med engelskspråklig formidling, er Moddi tilbake med et album på norsk. Da han skrev “Bråtebrann”, ga han seg selv en stor oppgave: å finne nye ord for en ny tid.

I løpet av året skal han endelig ut å spille for folk igjen, og det eneste han tar med seg denne gangen er gitaren, mandolinen - og en stekepanne!

Foto: Jørgen Nordby

Hvem er Moddi i 2022? Hva er han opptatt av? Låter musikken annerledes enn før?

Selve musikken er nok gjenkjennelig for de fleste, men tematikken er fullstendig snudd på hodet. Med mitt forrige norskspråklige album skuet jeg bakover til det Senja som foreldrene mine vokste opp på. Denne gangen forsøker jeg å se hva slags verden vi overlater til våre egne barn. Det er både skummelt, spennende og fascinerende på én gang. Jeg tror det er en ambivalens som de fleste kan høre i både tekstene og stemningen i musikken.

Du kommer med ny plate, Bråtebrann, 18. mars, og synger på norsk igjen for første gang siden 2013. Hvorfor har du gått tilbake til det norskspråklige på dette albumet?

Etter nesten ti år hvor jeg hovedsakelig har jobbet internasjonalt – jeg tror jeg er oppe i 27 land nå – trengte jeg en pause fra all reisingen. Midt under pandemien flyttet jeg hjem til Senja og oppdaget at alt hadde forandret seg siden sist jeg bodde her. Både poesien, språket og ikke minst musikken, henger igjen i en tid som for lengst er forbi. Så jeg ga meg selv en slags eksamensoppgave med dette albumet: Å finne nye ord for en ny tid. Ganske hårete, men minst like spennende!

Bråtebrann er første utgivelse av en albumtrilogi du har kalt "Det nye nord". Vi er veldig spent på det overordnede prosjektet her! Fortell litt om hva vi kan forvente!

Foto: Jørgen Nordby

Foto: Jørgen Nordby

Haha, ja! Det er mest bare for å legge press på meg selv. Dette albumet handler mye om storindustri, miljøkonsekvenser og utvikling. Samtidig vet jeg at det er en masse andre sider ved samfunnet som har forandret seg. Folkene, stedene, språket, mentaliteten. De må jeg også utforske, og magefølelsen min sier at det kommer til å kreve en triologi. Minst.

Hva er planene fremover rundt albumslippet? Blir det endelig tid for å besøke scenene igjen og møte publikum?

Jeg skal uuut! Endelig! Turnéstart er i Arendal den 25. mars, og så går det slag i slag utover hele våren, sommeren og høsten. Så langt er det vel mer enn seksti konserter bekreftet, fra Kristiansand i sør til Berlevåg i nord. Der jeg de siste årene mest har turnert med band og store ensembler, blir denne turnéen helt alene: Meg, gitar, mandolin og en stekepanne. Jeg trenger vel ikke å si at jeg gleder meg noe vilt?

Stekepanne? Nå blir vi veldig nysgjerrige her!

Skal ikke noe få lov til å være litt mystisk og spennende? :)

Jo, jo! Da kan vi ikke gjøre noe annet enn å møte opp på konsert og se hva stekepannen skal brukes til! Vi gleder oss!