Månedens klubb: Skånevik Viseklubb

Skånevik Viseklubb så dagens lys i 2019, men har allerede rukket å gjøre seg bemerket med sitt årlige arrangement, “Visetreff i Vest”. Klubben, som har fokus på å få med de unge, er opptatt å utfordre kreativt, blant annet gjennom improvisasjon og å binde musikken sammen med andre kuntuttrykk, som malerkunst. Månendes viseklubb er Skånevik!

Foto: Skånevik Viseklubb


Fortell kort om klubben og hva dere driver med?

På forsommeren 2019 kom ideen om å samle visevenner til samspill og kurs, en helg i sommerferien. Arrangementet ble en suksess, og samlet hele 80 tilreisende. Det kom besøk fra viseklubber mange steder i landet, og i etterkant av arrangementet bestemte vi oss for at dette måtte gjentas. Vi stiftet da Skånevik Artist og Viseklubb for å holde engasjementet levende året igjennom. Vi satt oss som mål å gjøre tradisjon av å invitere til Visefest i Vest hvert år, den tredje helgen i juli. Utover Visefest-helgen, har vi også visekvelder ca. 6 ganger i året, og flere av disse visekveldene har også blitt til helgearrangement. Her har vi gjerne konsert med lokale artister, og vi arrangerer åpen mikrofon, allsang og tilbyr kurs i bla. sangteknikk. Vi har musikkglede i sentrum og fokus på å inkludere publikum. Vi har også satsing for å få ungdom med i arbeidet vårt. Det har vist seg utfordrende å nå denne gruppa, så vi har forsøkt flere tilnærminger. Unge er rekruttert med i styret, og vi legger til rette for aktiviteter som engasjerer ungdommen. Blant annet har vi kjøpt inn lydutstyr, og kjørt kurs og workshop i lydteknikk og streaming, med ung instruktør. Vi har også et samarbeid med Kulturskolen i Etne, hvor vi har tilbudt aktiviteter både i skolens høst- og vinterferie. 

Kan du trekke fram et høydepunkt fra klubbens levetid? 

Gjennom klubbens forholdsvis korte levetid, har vi allerede mange magiske øyeblikk å tenke tilbake på. Om vi skal velge kun et, kan det kanskje være den gangen vi leide Villmarks-leiren for et arrangement. Dette er en naturcamp på et fjellplatå, med fantastisk utsikt over Skånevik. Vi fikk fraktet opp instrumenter, lydutstyr, mat og drikke, og fyrte opp i bålpannen. Som tema for kvelden ville vi ha fokus på å spille ut fra inspirasjon fra naturen. Da tåka la seg tett og duskregnet silte på, ble vi først litt mismodige, for det var ikke det vi hadde ventet oss på dette fantastiske utsiktspunktet. Opplevelsen ble likevel helt uforglemmelig og magisk. Ut av det blå ble det en nær-naturen opplevelse vi fant stor inspirasjon i. Tilbakemeldinger som at musikken opplevdes enda sterkere i tåkelandskapet, var noe vi fikk høre. Både kjente viser ble spilt, og ny musikk improvisert. En sterk opplevelse.

Fra Villmarksleiren / foto: Skånevik Viseklubb

Hva er planene framover nå som samfunnet har åpnet?

Vi satser på Visefest i Vest også denne sommeren. Ellers skal vi ha et par arrangementer til utover våren, blant annet har vi begynt å få på plass artister for påsken. Vi synes også det er spesielt spennende å utfordre kreativt, og skape ny musikk sammen. Vi har forsøkt dette med ulike inspirasjonskilder, og har lyst å ta dette arbeidet videre. Eksempelvis har vi kombinert improvisasjon av musikk og malerkunst ved én anledning, og eksperimentering som dette vi gjerne gjøre mer av.

Foto: Skånevik Viseklubb