Månedens artist: Erling Ramskjell

Erling Ramskjell er aktuell med to album i høst! Albumet, Overaltover, et konseptalbum bestående av duetter med alt fra Stefan Sundström til mamma og pappa, ble sluppet 7. oktober. Under pandemien startet han også bandet, Hva er det som spiser meg om natten, sammen med rapperen Klish, og i høst slapp de debutskiva Radikal merkelighet 2. Det skal ikke stå på produktiviteten til månedens artist!

Foto: Martin Losvik

Hei, Erling! Fortell litt om deg selv som artist!

Jeg har jo gjort en del forskjellige greier opp gjennom tida. Har spilt i en del band som har turnért og gitt ut skiver i «noen tiår», så jeg har fått sett litt av både inn- og utland. Jeg startet sololivet mitt for alvor i 2008 med skiva Voksensløvsinn. På den tiden brukte jeg fremdeles den litt vriene forkortelsen for fornavnet mitt, ÆJeg ga ut en del skiver under det navnet, før jeg la det av meg i 2018 med plata Farväl till Æ i 2018. På denne skiva er det masse digge folk som synger versjoner av Æ-låter, slik at jeg kunne pensjonere meg som Æ, og heller ta pseudonymet “Erling Ramskjell”. Og der har jeg vært siden 2019. 

Så har vi jo gjort et par skiver med Likholmen, og jeg har også skrevet litt kortfilmmusikk. 

En av de positive sidene med pesten, var at jeg og Norges beste artist, Klish endelig fikk startet bandet Hva er det som spiser meg om natten. Vi slapp debutskiva Radikal merkelighet 2 i høst, og har fått påbegynt et liv som liveartister. Med oss på laget, har vi Kåre, Hallstein og Anders som har spilt mye med meg, så det føles som et veldig komplett og lyst sted å være

Som med alt annet både han og jeg holder på med, har vi jo et sterkt fokus på tekstene. Når jeg tenker etter, har vi jo et like sterkt fokus på melodier og produksjon. Så med betenkningstid kan det vel sies at midt oppe i det kreative kaoset vi flyter rundt, har vi mye fokus. 

Foto: Martin Losvik

Du er aktuell med en ny skive “Overaltover”, et konseptalbum bestående av duetter med alt fra Stefan Sundström til mamma og pappa! Varierte bidragsytere! Fortell om skiva og hva som er tanken bak?

«Anledning gjør duettplate-artist» eller hvordan det ordtaket går?  Jeg har med ganske mange duetter på mine tidligere plater, og har lenge hatt en visjon om å gjøre en rendyrket “syng-sammen-med-andre-skive” i lang tid. Jeg var med på Musikk i Nordland/Nordnorsk Jazzforum sitt «Bluss»-prosjektet i 2020, og i korte trekk var det en håndfull nordnorske artister/låtskrivere som fikk jobbe med både sine egne folk, og strykerne i MIN-ensemblet. Jeg gjorde 4 x duetter sammen med produsentslugger, og mangeårig venn og samarbeidspartner Are Bredal Simonsen, og etter det, var det rett og slett bare å gå hele veien, og gjøre et helt album. Det har jo tatt litt tid, i og med at Westergaard Records også har sluppet den på vinyl - men den ventetida føles helt ok. 

Og som du påpeker: Det er et relativt variert utvalg mennesker jeg har med meg. Dette er er mennesker og artister som hver og én på sin egen måte er sinnsykt bra, og har sin egen musikalske personlighet. Det samme gjelder selvsagt de som spiller på skiva. Tekstforfatteren og helhetstenkeren i meg fant det mye mer givende å skulle dra ting i litt flere retninger og få på litt flere vinkler, enn å kjøre noen form for «9 x klassiske kjærlighets-ballader»-oppsett. Aldersspennet på vokalistene er fra tenåringer til mamma og pappa, som jo er i 70-årene. De som er med har jeg jo spurt med tanke på hvem de er og hvilken musikalsk personae de har, og det har jo vært med i låtskriverprosessen.

Det har jo vært veldig mye hyggelig å lese om skiva fra  blant annet The Wilhelmsens , Popklikk , ITromsø  Disharmoni - og ikke minst feedback fra mennesker som har adoptert skiva, og lytter på den. 

Foto: Martin Losvik


Hva er planene framover? Kan vi se deg live noe sted?

Det er bestandig et godt spørsmål. Musikk er jo hele tiden nærværende for min del, så den skrivende delen av meg er jo bestandig til en viss grad påslått, så jeg har helt sikkert ikke sluppet den siste plata mi.

Etter pesten har jeg ikke vært så hard på livespillinga som soloartist, selv om vi har vært en del rundt med Hva er det som spiser meg om natten - men det har jeg tenkt å gjøre noe med i løpet av 2023!

Aldri førr seint · Erling Ramskjell · Mamma & Pappa