Månedens visevenn: Susanne Thauland Hedberg


I 2019 så Oslo Låtskriverforum dagens lys. Primus motor bak låtskriverforumet er månedens visevenn i september: låtskriver og musikkpedagog, Susanne Thauland Hedberg.

Hvem er du, Susanne?

Jeg er en breddemusiker og musikkpedagog som har sangen nært til mitt hjerte. Fra barn av, har jeg vokst opp med tradisjonelle barnesanger og viser, sunget av foreldre og besteforeldre, og gått i ulike kor. Klarinetten ble mitt hovedinstrument etter å ha begynt i kulturskole og korps, og senere tok jeg denne med meg i ulike typer band og ensembler. I 2014 startet jeg Søstrene Thauland, et akustisk band sammen med tvillingsøsteren min og noen studievenner, samt det som skulle bli ektemannen til min søster. Vi har sammen skrevet mange sanger, som vi beskriver som "salmeinspirert visepop".

Jeg er utdannet Faglærer i musikk fra UiA med studier i låtskriving fra NLA Høgskolen, Staffeldtsgate. Til daglig jobber jeg som musikklærer og kordirigent, i tillegg til litt utøvende virksomhet som musiker og låtskriver. Jeg har produsert massevis av konserter og forestillinger, både med og uten bandet mitt Søstrene Thauland. I tillegg tar jeg event- og studiooppdrag som klarinettist, saksofonist, sanger og låtskriver. Jeg har også koret for flere anerkjente artister, som Carlisle Sienes på i Idol (2018) og på Sarah & Arash sin kommende plate (2020) via Storsalen gospelkor, som jeg var en del av mens jeg studerte. I de siste årene har jeg begynt en karriere som soloartist, og debuterte i 2019 med singelen «Julekvelden». Ellers har jeg gitt ut flere sanger på YouTube, både i forbindelse med Søstrene Thauland, og som soloartist innen sang og klarinett.

Hvordan var veien inn i visemiljøet?

Min vei inn til visemiljøet var via kontakten med Norsk Viseforum, da Oslo Låtskriverforum ble stiftet. Etter å ha blitt spurt og takket ja til å være vara i styret i Norsk Viseforum, har jeg fått flere bekjentskap og visevenner. Det er spennende å oppleve både gamle og nye viser som blir presentert i disse sammenhengene. Selv liker jeg best å skrive viser med snev av folketone og pop, men er også glad i å lytte til tradisjonssanger og gamle norske viser.


Hvorfor startet du Oslo låtskriverforum?

Oslo Låtskriverforum begynte som konseptet “Låtskriveraften på Henriken”, en åpen scene for låtskrivere, høsten 2017. To år senere skulle det bli en forening under navnet Oslo Låtskriverforum.

Som musikkstudent med låtskriving på NLA høgskolen i Staffeldtsgate, så jeg et behov for en arena der studenter og andre låtskrivere kunne vise frem sine nye verker, og da jeg kom over Henriken, som lå rett i nærheten av studiestedet, ble dette en fin plass å starte på. Henriken åpnet dørene for oss hver første torsdag i måneden, og konseptet «Låtskriveraften på Henriken» ble satt ut i live. Etter å ha holdt på et drøyt år opplevde jeg at et nettverk av låtskrivere trengte noen faste rammer og økonomiske muligheter, og derfor ble det innkalt til stiftelsesmøte den 24. januar 2019. I samråd med daværende leder av Norsk Viseforum, Audun Reithaug, ble Oslo Låtskriverforum stiftet, og et styre ble dannet.

Hva driver dere med i låtskriverforumet?

Foreningen fortsatte med arrangementene «Låtskriveraften på Henriken» ut året 2019, og dette året ble det også holdt et større låtskrivertreff med Christian Ingebrigtsen på Brygg Oslo, der fokuset var «nettverking» og å gi inspirasjon fra en profilert og erfaren låtskriver og artist. I 2020 ble avtalen med Henriken avsluttet og et nytt samarbeid med Robert Thomas von Werden og Von Werden Sessions innledet. Vi arrangerte et nytt låtskrivertreff etter modell fra det første treffet. I 2021 hadde vi Åge Sten Nilsen som inspirator, og i år har vi Henriette Linja - en fremadstormende, ung artist, som holdt konsert for oss på Popsenteret under siste låtskrivertreff, nå i september. Der hadde vi også to seminarholdere, Maria Brym og Vegard Løvå, som snakket om «Hvordan utfordre kreativiteten og skrive på nye måter?” og å “Få frem følelser og budskap gjennom låtskriving”.


Hvilken viseartist burde vi sjekke ut nå, Susanne?

- Et tips jeg vil dele er å lytte til Sigrid Rekve sin nye EP! Dette er ei sprudlende jente, med fine erindringer, som jeg kjenner fra musikkstudiene i Kristiansand.


Godt tips! Hun er nemlig månedens artist!