Til tross for pandemi og restriksjoner satser den nystartede viseklubben i Haugesund friskt, og planlegger konserter og seminarer for låtskrivere og musikkbransje i byen med rikt visemiljø.
Initiativtaker til klubben den lokale viseartisten Eivind Jul Wibe Fiksdal. Planene er å ha klubbkveld minst en gang i måneden, og klubben har knyttet seg til scenen Pitters, med en kapasitet på ca. 100 tilskuere.
– Pitters har en maritim stemning som passer Haugesund godt og lokalisert på et sted som gjør at det ikke blir for mye «drop in», fortell Wibe Fiksdal, som i tillegg til å selv være artist i visepop-sjangeren jobber med kommunikasjon og videoproduksjon til daglig.
– Målgruppen er alle som liker gode tekster og musikk i naken innpakning. Fortellingene. Både de som skriver og de som elsker å lytte.
– Visekveldene kan ha ulik form, men jeg tester nå med fire inviterte artister/låtskrivere på de første. Å dele inn kveldene slik gjør visekveldene varierte, med rom for å absorbere og være sosiale. Det gir også publikum forutsigbarhet. Senere kan vi kanskje klare å finansiere større konserter.
Rikt miljø
Musikk og visemiljøet i Haugesund spirer og gror. Byen har egen egen vise- og lyrikkfestival, lokalradio og TV med god oppslutning som prioriterer lokal musikk og kjente profiler som Kolbein Falkeid og Vamp. Viseklubben ønsker bidra til dialog og kompetanseutveksling mellom de ulike aktørene.
– Det er svært mange aktive artister/låtskrivere som gir ut musikken sin her, men for de fleste av disse er det vanskelig å finne arenaer å fremføre, forteller Jul.
Klubben har i tillegg til konserter mål om å få til en kurs og seminarer om aktuelle temaer om musikkbransjen og låtskriving. Det første vil handle om opptaksteknikk i hjemmestudioet, i samarbeid med en lokal musikkforretning.
– En institusjon som en viseklubb kan bidra med en scene og en profesjonalisering av musikkmiljøet. Jeg tror dette er viktig på utrolig mange punkter. Det er lett å gi ut musikk i dag, men få vet hva som skal til – og hvordan man håndterer åndsverket sitt for å sikre seg alle inntekter og at det blir hørt av flest mulig.
Hva tenker du om situasjonen framover for viseartister og klubb med tanke på pandemi og publikumsrestriksjoner?
– Vi er preget. Det meste er satt på vent. Kanskje nettopp derfor er dette en perfekt tid å starte opp. Musikkmiljøet er sultent på å få spille – og publikum er sultne på å få høre.
Klubben starter opp i et lite lokale med små rammer. Etablering av styre er planlagt i etterkant av første klubbkveld.
– Jeg ønsker at vi skal få med mennesker fra flere deler av miljøet, både proffe og amatører. Deretter får vi legge en plan. Logoen er på plass og januarkvelden er snart utsolgt. Og så krysser jeg fingrene for at vi får arrangere. Senere kan vi kanskje klare å finansiere større konserter.
Det nasjonale felleskapet
Det var naturlig for Fiksdal å melde klubben inn i Norsk Viseforum ved oppstart.
– Medlemskapet i Norsk Viseforum skal sikre oss å være en del av det nasjonale felleskapet. Det er også viktig for meg at Haugesund Viseklubb blir en seriøs aktør lokalt for alle som driver med låtskriving og formidling av tekst/musikk, slik at vi kan bedre miljøet og stille sterkere som konsertarrangør, kursarrangør og talerør.