Høringsinnspill til statsbudsjettet 2022

Arrangørforum har fremmet et innspill til Familie- og kulturkomiteen for statsbudsjettet 2022. Vi er med på å fremme innspill om momskompensasjon, Norsk kulturfond, mål og strategier for Norsk Kulturråd, stimuleringsmidler (covid-19) og spillemidler til kulturformål.


Under følger hele innspillet.


Til: Familie- og kulturkomiteen

Innspill til Prop. 1 S (2021 – 2022) Kulturdepartementet

Dette innspillet sendes samlet på vegne av de ni organisasjonene i Arrangørforum.

Arrangørforum er et forum som består av medlemsorganisasjoner  for konsertarrangører: Norske Konsertarrangører, Norsk jazzforum, Klassisk, FolkOrg, Norske festivaler, Norsk Bluesunion, Norsk Viseforum, Norske Kulturhus og nyMusikk. Vi representerer 986 arrangører og festivaler nasjonalt.

Arrangørforum fremmer følgende innspill til Statsbudsjett for 2022:

Kapittel 315 - Post 70 - Momskompensasjon til frivillige organisasjoner
Det er beklagelig at regjeringen i sitt forslag velger å kutte momskompensasjonen med 50 millioner kroner  fremfor å videreføre opptrappingen mot full momskompensasjon til frivillige organisasjoner.

Arrangørforum ber om full og regelstyrt momskompensasjon.

Kapittel 320 – Post 55 - Norsk kulturfond
De mange festivalene og helårsarrangørene innenfor musikkfeltet er en viktig faktor, ikke bare for kunstproduksjon og formidling til et bredt publikum over hele landet, men også for å styrke identitet, innovasjon, bolyst og samhold.  Konsertarrangørene legger ned et stort og uvurderlig arbeid. Det er bekymringsverdig at budsjettforslag for Norsk kulturfond ikke engang dekker  lønns- og prisveksten, og dette vil kun føre til rokkeringer av midler mellom eksisterende aktører, eller støtte til nye ved at de eksisterende får kutt.

Arrangørforum mener Norsk kulturfond må styrkes slik at nye aktører kan få tilskudd, eksisterende tiltak kan utvikles og at pris- og lønnsvekst blir kompensert i tildelingene.

Kap. 320: Mål og strategier

Vi merker oss at navneendringen av Kulturrådets administrasjon til Kultur Norge skal legges frem i Stortinget og vedtas som en endring i lov om Norsk kulturråd.  

En navneendring kan være ryddig for å avklare Kulturrådets ulike linjer. Arrangørforum mener imidlertid det først bør gjøres en mer helhetlig gjennomgang av loven om Norsk kulturråd, både med tanke på Kulturrådets rolle og mandat (inkludert en avklaring om hvorvidt Kulturrådet er et direktorat) og prinsippet om armlengdes avstand.

Kapittel 325 – Post 77 - Stimuleringsmidler til kultur, frivillighet og idrett ifb. covid-19
Musikklivet er hardt rammet av koronapandemien, og konsekvensene av denne er noe feltet vil merke i lang tid fremover.  Vi har en stor jobb foran oss med å bygge opp igjen norsk musikkliv, skape aktivitet blant frivillige og profesjonelle, få publikum tilbake til arrangementene og å sikre og ivareta alle ledd i næringskjeden. Det er derfor skuffende at det ikke er tatt høyde for dette i forslaget til Statsbudsjett for 2022.

Arrangørforum ber om at det avsettes midler til kompensasjons- og stimuleringsordninger også i 2022, som et viktig ledd i gjenoppbyggingen av kulturfeltet. Ordningene må justeres og tilpasses nåsituasjonen, hvor smittevernrestriksjonene er opphevet, men hvor koronakrisen fortsatt gjør seg gjeldende både innen musikkfrivilligheten og musikknæringen. 

Del 3 kap 5.2.1 Tildeling av spillemidler til kulturformål
Også i år ser vi at antall tilskudd som skal fordeles over kulturandelen til spillemidlene, øker istedenfor å gi forutsigbarhet og styrke til de eksisterende ordningene.

Arrangørforum ber familie- og kulturkomiteen sørge for en prinsipiell gjennomgang og opprydding i hva som finansieres over kulturens andel av spilleoverskuddet.

Arrangørforum støttet utvidelsen av oppdraget til Kulturrom i 2019. Med denne utvidelsen fulgte en tydelig forventning om at ordningen skulle tilføres friske midler for å kunne imøtekomme de nye oppgavene.

Arrangørforum Familie- og kulturkomiteen til å styrke ordningen med ytterligere 20 millioner kroner ved fordeling av spilloverskuddet for 2022.

Oslo, 19.10.21

Liv Bakke Kvinlog, daglig leder - Norsk Viseforum
Gry Bråtømyr, daglig leder - Norsk Jazzforum
Linda Dyrnes, daglig leder - FolkOrg
Tone Østerdal, daglig leder - Norske Konsertarrangører
Anderz Døving, daglig leder - Klassisk
Tine Tyldum, daglig leder - nyMusikk
Nina Hodneland, daglig leder - Norske Kulturhus
Bitten Svendsen, daglig leder - Norsk Bluesunion
Truls Sanaker, daglig leder - Norske festivaler