Nye TONO-regler fra 1. januar

Rammeavtalen for utøverlag, mellom Norsk Musikkråd og TONO, løper ut 31. desember 2023. Det vil si at utøveravtalen opphører, men arrangøravtalen består i likt format som tidligere.

Resultatet er at hvert enkelt kor, korps, storband, orkester m.m. som tidligere har vært dekket av rammeavtalen fra 1. januar 2024, må forholde seg direkte til TONO.  De må søke, rapportere og betale TONO for hver enkelt konsert, på linje med andre konsertarrangører.  

Ved utløpet av 2023 bortfaller den tidligere rammeavtalen mellom TONO og Norsk musikkråd. Denne avtalen har gitt kor, korps, orkestre m.m. TONO-tillatelse til å fremføre musikk i én samlet avtale, og den har også dekket TONO-betalingen til komponistene og sangtekstforfatterne fra alle de utøverlag som har vært dekket av avtalen. Fra 1. januar 2024 gjelder nye regler. 

Alle kor, korps, orkester og liknende som ønsker å arrangere konserter må etter åndsverkloven §3 innhente tillatelse fra komponistene og sangtekstforfatterne i forkant av alle konserter. TONO er knutepunktet i møte med et verdensrepertoar av musikk i Norge, og gir tillatelse til å konsertfremføre musikkverk på vegne av komponister og sangtekstforfattere fra hele verden.

Søke, rapportere og betale
Bakgrunnen for de nye reglene er at Norsk musikkråd og TONO den 28. september kunngjorde at de to organisasjonene ikke klarte å bli enige om en ny rammeavtale fra 1. januar 2024.

Alle utøverlag som tidligere har vært dekket av rammeavtalen må fra 1. januar 2024 gjøre følgende:

1. Søke om TONO-tillatelse i forkant av alle konserter på tono.no
2. Rapportere til TONO hvilket musikkrepertoar som er fremført senest 10 dager etter konserten
3. Betale TONO-fakturaen for konserten

Pengene TONO mottar for konsertene går til avregning til komponistene og tekstforfatterne på bakgrunn av konsertrapportene dere gir oss.

Vi gjør oppmerksomme på at alle NMR sine utøverlag også tidligere har betalt TONO-vederlag, men indirekte fordi dette har vært dekket gjennom medlemskapet i hvert utøverlag sitt respektive forbund.

Brukerveiledning
TONO har nå tilgjengeliggjort en digital løsning på tono.no som lar arrangørene gjøre dette på en enkel og effektiv måte. Vi har også utviklet brukerveiledning i tekst og som videoer for nye brukere. Brukerveiledningene finnes på denne nettsiden: 

https://www.tono.no/faq-items/veiledning-for-digital-kundeportal-i-mitt-tono/


Les mer om TONOs priser og vilkår her:
https://www.tono.no/kunder/konsert-event/ (Tariffene vil bli indeksregulert fra 1. januar) 

Har du spørsmål om dette, kan de rettes til TONO på e-post til marked@tono.no eller via telefon 22 05 72 00.