Vårprogrammet til Unge Viser er klart!

Vi har booket åtte fantastiske artister til vårens Unge Viser-konsertserie! Blant årets artister finner vi Spellemann-nominerte, artister med millioner av streams, men også helt uetablerte, nye låtskrivere - både fra Norge og Sverige! Vi har et bredt spekter av artister som blander inn ulike sjangre i låtene sine, og du vil kunne høre elementer av folkemusikk, køntri, r&b og urban. Felles for dem alle er den sterke, norske teksten, og melodier som klistrer seg til hjernen.

Unge Viser-konsertserien har på bare ett år utviklet seg til å bli en attraktiv scene som mange vil spille på, og intimiteten i det lille Naustet på Salt, gjør konsertene helt unike! Her vil du høre artistene i en helt akustisk setting, nært sånn mange av låtene ble skrevet. Tidligere har vi booket artister som Randi Oline, Julie Henrikke, Eir og Synne Sørgjerd - alle artister vi trygt kan si har markert seg i etterkant!

Sjekk ut vårens program, og sikre deg billett raskt - her vil det garantert bli fullt!

21. februar: Turab + kamilla

Turab har vært en livefavoritt hos NRK P3, men har også gjort seg bemerket gjennom film og TV, blant annet på Kompani Lauritzen. Foto: Per Heimly

Turab

Kunsten til Turab beskriver opp- og nedturene og alle festene imellom. Den tar for seg store temaer, situasjoner og opplevelser vi alle mennesker gjennomgår i løpet av et liv. Han utleverer seg selv i håp om å bidra til samhold og minske gapet mellom ulike kulturer. Det er en sårbarhet, ærlighet og desperasjon i Turab sin stemme som er umulig å ikke føle seg truffet av.

Karrieren til Turab startet allerede som en ni-åring gjennom prosjektet Gatekunst, og siden da har han gitt ut en rekke singler, EP, debutalbum og nå sitt andre album. Turab har også vært med å skrive musikk for andre artister, både her til lands, men også på et internasjonalt nivå. Han har mottatt gull- og platinatrofeér for sitt låtskriverarbeid i Norge samt i store deler av Asia.

Han har sunget duetter med Ane Brun og Nils Bech, og de siste tre årene har han også vært med på en rekke filmer og serier, og Kompani Lauritzen nå sist.

kamilla synger ærlig om livet og har mange fans på TikTok under navnet “dagboksider”. Foto: privat

kamilla

Helt siden jeg var liten har jeg skrevet dagbok. Og etter hvert som jeg begynte å klimpre på pianoet, ble låtene mine dagboken min. Sangene jeg skriver har alltid vært måten jeg forstår følelsene mine, verden og det jeg går gjennom på. Om det er mine opplevelser, eller andres historier som jeg føler som mine egne.

For meg ligger magien i de små øyeblikkene. Som når månen titter frem på himmelen en slapsete dag i Oslo, eller når et par kysser i regnet utenfor kafévinduet der jeg sitter.

Jeg skriver enkle tekster om ting jeg tror vi alle kan kjenne på fra tid til annen. Som å føle at man ikke helt strekker til, i et hav av andre som tilsynelatende har alt på plass.

Det er en optimisme i musikken min, noe litt godt i det vonde. Fordi det er ikke håpløst, selv om det er trist. I det såre, så er det noe fint.

Og det er det jeg vil formidle med musikken min. 🤍



20. mars: Johan Berggren + Låt Stå! (SE)

Johan Berggren er to ganger Spellemann-nominert, og blander køntri og viser. Foto: Even Steinfinsbø

Johan Berggren

Johan Berggren har på kort tid skrevet seg inn til å bli en av våre mest folkekjære visesangere. Da Lilyhamericana kom i 2020 skrek anmelderne “Arven etter Prøysen” og kalte han “Lillehammers svar på Bjella og Hellbillies!”. Året etter kom oppfølgeren Ei hytte foran loven. Også denne blei mottatt i ekstase av anmelderne. Begge albumene ble nominert til Spellemannsprisen for årets country-album. Berggren lever opp til sammenligningene. Han er en glimrende forteller og underholder. Han gjør køntri på sitt eget vis og har forstått dens sjel og hjerte. Musikken, i seg selv, er like behagelig som et par gode, inngåtte boots.

På sitt fjerde studioalbum Takk for det meste tråkker Berggren og backingbandet Trøgstad Musikkompani enda djupere ned i køntrisalaten. Vi møter de som kun lengter videre, de som aldri vil dra, skråblikk på tilværelsen og glimt-i-øyet basert sjølransakelse. Takk for det meste kommer til høsten, men singlene er heldigvis rett rundt hjørnet.

I tillegg til solokarrieren er Berggren en del av bandet Best i Motlys sammen med skuespiller Bjørn Sundquist, artist Trond Granlund og forfatter Yngve Kveine. Her har Berggren tonesatt Kveines lyrikk og gjort det om til låter som vekselsvis fremføres av Sundquist, Granlund og Berggren selv. Resultatet kommer til høsten i form av albumet Dagslyset venter.

Låt Stå! kommer hele veien fra Nordiska visskolan i Sverige. Foto: Malva Jönsson

LÅT STÅ! (SE)

Efterlängtade publik! Småstadsångest, sena nätter på 2-långgatan och känslan av nytvättade lakan. Vi är fem låtskrivare från Nordiska visskolan som har satt ihop ett program med smak av indie, vispop, jazz och rock. I konserten utforskar vi vad som händer med musiken när vi spelar egna låtar tillsammans. Texten står i centrum, men det utlovas även svängig bas, tåriga toner och glittrigt gitarrspel. Kom och njut!

Persontexter:

Ester: Esters sangskrivning omfavner eksistensens højtflyvende tanker, og planter dem som små frø i hverdagens tyste tilstedeværelse. Poetiske fortællinger vokser frem i en kløver vaseline dåse, i lydene gennem et utæt vindue, i køkkenskuffen eller i det nyvaskede lufttørrede sengetøj. Med en musikalsk minimalisme og et favnende nærvær bærer Ester lyrikken frem, og tager lytteren med derhen hvor tankerne kan vokse.Ester er i gang med at indspille sin debut solo album, som udkommer i 2024. Derudover har Ester udgivet Ep’en ’Forglem mig ej’ med duoen Gå i stå.

Hilma: 19 åriga Hilma Phalén skriver svensk vispop med inslag av country. Att skriva har alltid varit hennes sätt att uttrycka sig och att få ro i själen. I hemstaden Linköping har hon stått med sin gitarr och en mikrofon på nästan varje scen. I december släppte hon sitt debutalbum “En pessimistisk syn på livet”. “Klarhet för dig”, singel till albumet har flera gånger spelats på P4 Östergötland. Med texter om längtan, skärp som skaver och folk att försvinna bland i en romantiserad storstadsdröm bjuder hon in till ett intimt möte med publiken. Alice: Alice är en sångerska och låtskrivare med text och berättande i fokus. Med språket som lekplats låter hon orden forsa fram till vackra melodier. Det blir vardagspoesi och storslagna kärleksförklaringar. Apor, urrädsla, tinder-hat och apelsinmarmelad (med morotsskal!). Hon tar scenen med starka känslor, nerv och sårbarhet. Möter publiken i det mörka och fula, det stora och vackra. Allt för att se livet lite mer klart, för att läka, hylla och minnas tillsammans med publiken. Ah!

Wilma: En kaffe i Linnéstan, dimmiga nätter på 2-långgatan och människorna i trappan på Folkteatern. Wilma utforskar samspelet mellan sång och bas i egna låtar som speglar livet i Göteborg. Idag är hon 21 år gammal, men hon har skrivit låtar så länge hon kan minnas. Hon trivs i det fria skapandet, där det finns utrymme att överskrida olika genrer och ibland frångå traditionella ramverk. Låtarna paketeras i en modern vis-tappning och färgas av jazz, progg, psych och rock-influenser. Med ett 70-talsinspirerat stilgrepp bjuder Wilma på ett lekfullt, svängigt och eget sound.

Wilmer: Skildringar av livet i Göteborg med inslag av postpunk, pop och rock. Någonstans mittemellan Sten Åke Cederhök, Kai Martin & STICK! och Håkan Hellström. Efter år av att spela ute som gatutrubadur på Andra Långgatan i Göteborg har 19-åriga Wilmer samlat tillräckligt med mod för att ställa sig på scen och framföra sina egenskrivna låtar. I låtarna står rytmik, melodi och poesi i fokus till hjälp av en ackompanjerande rockenroll gitarr.



24. april: Kajander + Hilja

Kajander gjorde comeback i 2022 - nå er han klar for Unge Viser. Foto: Toothfairy Label & Management

Kajander

Kajander er aktuell med låten “Meire liv” som har ligget 12 uker på A-listen til P1. Det er hans fjerde singel etter comebacket høsten 2022.

Før "Meire liv" kom “Grenseløs”, “Våken” og “Savna dæ” - og alle låtene er del av et kommende album. Musikken er gitt ut i samarbeid med Toothfairy Label & Management.

Kajander fikk en pangstart på karrieren med debutsingelen “E du den du vil vær?” i 2016. Låten ga ham tittelen Ukas Urørt på NRK P3 og ble senere listet på kanalen. Samme sommer spilte Kajander på festivaler over hele Norge, før han signerte med Universal Music Norge. Oppfølgeren «Når e du klar?» kom like etter og artisten ble igjen listet på både NRK P3 og på A-listen til NRK P1, etterfulgt av flere låter, radiolistinger og festivaler rundt i Norge.

Hilja vant Norsk Viseforums artiststipend i 2020. Foto: Vera Sonne

Hilja
Hilja skriver jazzinspirert visepop, med nære tekster og politiske undertoner. Sjangermessig varierer musikken fra indierock til lavmælt vokalimprovisasjon, og tekstene tematiserer hvordan det oppleves å være ung i dagens samfunn. Høsten 2021 slapp hun sitt debutalbum, “Hvor ble regnet av?”, et konseptalbum om vann, klima og miljø. Albumet ble godt tatt i mot, og ble blant annet anmeldt av Klassekampen og listet på flere radiostasjoner. Samme høst satte hun opp utstillingen “Ha valg, ta valg” på Klimahuset i Oslo, i samarbeid med Gina Gylver. Våren 2022 slapp hun låta “Fjorden er ikke vår” i forbindelse med aksjonene ved Førdefjorden.

I 2020 ble Hilja tildelt Norsk Viseforums Artiststipend, og i 2021 var hun med på Talent Norges nye satsning på rytmiske musikere, “Pop Up”.

Hilja har spilt på steder som Knaus-festivalen, Victoria Jazzscene, SALT, og Munch-museet, og jobbet med blant andre Veslemøy Narvesen, Jo Berger Myhre, Iver Armand Tandsether og Bård Berg. Hennes nye singel “SINT” gikk rett inn på P3s spillelister og ulike spillelister på Spotify. Høsten 2023 slapp hun EP-en “SINT PIKE”.



15. mai: Marie Klåpbakken + Dina Misund

Marie Klåpbakken har vært å se i bandet på Hver gang vi møtes, men har sin egen låtkatalog, blant annet med Vinni-samarbeidet “Pusterom”. Foto: Jostein Vedvik

Marie Klåpbakken

Marie Klåpbakken bergtar publikum med briljerende felespill, en god dose scenesjarm og sanger på dialekt. Mange har kanskje lagt merke til «hun på fele» som sesong etter sesong har spilt på TV2-suksessen «Hver gang vi møtes» - det er Marie.

I tillegg til å ha stått bak de fleste av landets største artister, har hun en godt etablert solokarriere med en stor låtkatalog, hvor hun bla har også gitt ut populære duetter med Vinni, Gaute Ormåsen og Admiral P.

Dina Misund lager låter som smyger seg inn under huden. På den siste EP-en har hun samarbeidet med Ola Bremnes. Foto: Ronny Danielsen

Dina Misund

Det var først da hun coveret Kaizers sin «Drøm Videre Violeta» på P1 hun forstod at hun en dag ville synge på Romsdalsdialekta. Dina Misunds første helnorske utgivelse, EPen 'Nye Spor' kom i 2016. Utgivelsen inneholdt blant annet radiosinglene ‘Om du e klar’ og 'Olai'. Sistnevnte havnet på Nrk P1´s A-liste og lå der i hele 9 uker.

I februar 2022 kom Dina endelig med en oppfølger. EPen ‘I et hav av folk’ har høstet strålende kritikker så langt, hvor hun blant anna samarbeider med tekstforfatter Ola Bremnes og synger duett med Lewi Bergrud. Andre låter EPen inkluderer er tittelsporet «I et hav av folk», Dinas første låt om lykkelig kjærlighet og “La det bli mæ det” som har strømmet godt på Spotify sine editorial spillelister.

Musikken befinner seg inne i det myke pop- segmentet, med innslag fra både country og visesjangeren. Inspirasjonskilder er blant anna Neil Young, Joy Williams, Fleetwood Mac, Paolo Nutini, Katie Melua, Tori Amos og Allison Krauss.

«Dina Misund både var og er blant dem man legger merke til umiddelbart – hun har dette spesielle, basert på musikalitet, kvalitet, personlighet - på noe ekte.» – Tor Hammerø