Månedens visevenn: Inger Elisabeth Schøne Johansen

Inger Elisabeth Schøne Johansen har sunget hele livet. Det var mye sang og musikk hjemme da hun vokste opp. Det begynte med Alf Prøysen. Etter det så har det kommet til mange nye viseskatter som hun er glad i synge. Inger Elisabeth er månedens visevenn i august.

Foto: privat

Fortell litt om deg selv og veien inn i visemiljøet?

Jeg heter Inger Elisabeth Schøne Johansen, er 73 år og fra Drammen.

Det har alltid vært musikk i livet mitt, fra jeg var liten, frem til i dag. Jeg vokste opp med visesang og musikk hjemme, og jeg har alltid sunget.

Den første viseartisten jeg ble kjent med var Alf Prøysen. Jeg pleide å sitte og lytte til Barnetimen hvor han ble spilt. Så kom Thorbjørn Egner og Erik Bye med flere, og så ble det skillingsviser osv. osv.

Jeg liker å synge i mange sjangre, og etterhvert ble jeg med i et gospelkor der jeg deltok i    23 år. Underveis begynte jeg også med revy og var aktiv i Drammen revyscene i Drammen teater. Det ble mange fantastiske opplevelser og mye moro. Og i Tegra teater deltok jeg i flere år. I denne perioden deltok jeg i mange forestillinger, bl.a.: “Sommer i Tyrol”, “Glade enke” og i oppsetningen, “Fru Ingeborg fra Foss”, som ble holdt på staselige Fosseholm i Vestfossen. I denne hadde jeg forøvrig hovedrollen. Jeg deltok også i mange kabareter og på diverse sangkvelder. I tillegg så har jeg også sunget med storband. Det var gøy!

Det var på en av disse at jeg møtte, Britt, som er med i Drammen viseklubb. Hun inviterte meg til å være med i viseklubben. Jeg møtte opp og syntes det var veldig koselig, så etterhvert meldte jeg meg like godt inn. Det er nå 12 - 13 år siden. I Drammen Viseklubb har vi ofte temadager. Under disse får vi sunget forskjellige sjangre og det passer veldig bra for meg. Vi har hatt mange konserter, bl.a. med sangene til drammenseren, Jens Gundersen,  og forestillinger med Ole Paus sine sanger: "Gamle Haiens kro ".


Hvilke viseartister har betydd mye for deg og hvorfor?

Som nevnt over har jeg lyttet mye til Alf Prøysen, og barnetimen, på radio da jeg var liten.
Så mange fine sanger og melodier, en stor skatt i samlingen min. De er alltid med i repertoaret mitt. 

Etterhvert ble jeg en stor fan av Wenche Myhre og hennes musikk. Og ved 14-årsalderen meldte jeg meg inn i fanklubben til hennes. Jeg var medlem i flere år. Hun var, og er fortsatt, mitt store idol. Hun synger, jo, flere viser som blant annet Jan Eggum og Prøysen har laget. Jeg følger henne fortsatt. 

Andre som har betydd mye for meg, i viseverdenen, er viseartister som: Trygve Hoff, Finn Kalvik,Terje Nilsen, Halvdan Sivertsen, Lillebjørn Nilsen og Ole Paus. I tillegg så er jeg veldig
glad I svensk visesang. Viseartister som kan nevnes er: Evert Taube, Göran Fristorp, Bjørn Afselius, Mats Poulson, Nils Färlin og Cajsa Stina Åkerström. Disse betyr mye for meg. Så mange  nydelige tekster og melodier og, ikke minst, dyktige viseartister.


Har du noen høydepunkter fra tida i visemiljøet?

I mai arrangerte Drammen Viseklubb minnekonserter der vi hedret Ole Paus og Lillebjørn Nilsen. Det var stort å få synge disse visene og hedre 2 store Visekunstnerene.

I fjor høst hadde viseklubben et spennende seminar med fantastiske, Jan Olof Andersson i visetolkning og fremføring. Så givende og inspirerende. 


For 6 år siden så ble jeg invitert til å være med å synge i HI5.Det er også kjempegøy. Vi har opptrådt på forskjellige institusjoner og Asker innbyggertorg. Vi har deltatt på Ukuleletreff i Fredrikstad. Også veldig gøy! Og 10.november i år skal Drammen viseklubb holde jubileumskonsert. Den dagen er det 20 år siden viseklubben ble startet.

Jeg er så takknemlig for alt jeg har fått være med på, og at jeg fortsatt kan få bidra med sang. Det er bra for helsen, og en virkelig medisin for meg.

Foto: privat