Månedens klubb: Viseklubben Spelt

Det har gått noen år siden vi snakket med Viseklubben Spelt i Tromsø. Nylig samarbeidet vi om låtskriverkurs med Moddi, og konsertklubben er aktiv som aldri før! Vi tok en prat med daglig leder, Anne Grete Seljebakk, om hvor klubben er i dag.

Malvin Skulbru og Ragnar Olsen. Foto: Stian Straumsnes

Kan du fortelle oss litt om hva Viseklubben Spelt driver med?

Vi er en ren konsertklubb organisert som ei forening, og har alt fra 14 – 18 konserter årlig med profesjonelle.  Det er også vanligvis Åpen scene der alle som vil kan spille 2-3 låter før hovedartisten, og tidligere hadde vi allsang også.

Vi markerer forskjellige dager med egne konserter, blant annet:  Samisk nasjonaldag, kvenfolkets dag, kvinnedagen mm. Og vi har også USpelt minst en gang i året, der elever fra Kongsbakken videregående skole, musikklinja, er hovedartister, noen ganger også studenter fra Musikkonservatoriet – virkelig fine konserter!   Vi har alltid hatt fokus på å få damer på scenen, og har ofte flere kvinner på scenen enn menn.

Sofie Johanne. Foto: Stian Straumsnes

I tillegg til å arrangere konserter, arrangerer vi konsertreiser. I 2017 dro vi 17 stk. til Stockholm på Cornelis Vreeswijk-jubile, i 2019 var vi 26 stk ei uke i Irland (South Sligo Summer School of Traditional music i Tubbercurry og Galway International Arts Festival (en fantastisk tur!) og i juni 2022 var vi 20 stk i Portugal for å bli kjent med Fado, også en fantastisk tur. 
Nå planlegger vi en tur til Shetland våren 2025!

Mari Boine. Foto: Daniel Lilleeng

Pedro de Castro på portugisisk gitar. Foto: Stian Straumsnes

Kan du trekke fram et høydepunkt fra klubbens levetid?

Vi har hatt mange fine opplevelser i klubbens historie, og har hatt alle de store, norske visesangerne på scenen, opptil flere ganger. Svenske Mikael Wiehe og Marie Bergman har også «spelt hos Spelt» og det var fantastisk å oppleve. Vi har en tradisjonskonsert 29. desember hvert år – Romjulsspelt, først med Boknakaran og nå med bokna musikk, og den er en flott avslutning på viseåret og alltid utsolgt!

Kanskje et av de største øyeblikkene vi har hatt, var det fire portugisiske musikere spilte hos oss etter Portugal-turen. Noe så nydelig, gitarer, bl.a. portugisisk gitar, vemodig og uttrykksfull sang!!  Vi fikk Vertshuset Skarven til å servere rød og hvit bacalao, så folk koste seg med både mat og musikk.  Helt fantastisk!!

Hva er klubbens planer framover?

Vi markerte nylig Samisk nasjonaldag. Det var med samiske Niko Valkeapää og gitarist og komponist Tore Bruvoll (kjent fra bl.a. Hekla stålstrenga).  Disse to på scenen ble en opplevelse!

Så spiller Engla & Banditta med Tove Bøygard, Venja Ruud Nilsen og Bente Mari Mortensen på Kvinnedagen. Vi markerer Kvenfolkets Dag med den norsk-svenske gruppa Torne Ros, og videre har vi planer om folkemusikktrioen Fotefar, The Bonbons med Julie Alapnes Normann og Kine Kjær.

Til høsten kommer Ola Bremnes med fullt band og spiller på hovedscenen på Kulturhuset, og vi har Gresk aften med Leo Leonhardsen, samt to greske musikere.  Vi skal ha Harstad-artisten Sigrun Loe Sparboe, Søstrene Andersen (tre dyktige Tromsø-sangere som har spesialisert seg på The Andrew Sisters) m.fl. Vi har ikke programmert alt ennå.

Og som nevnt – en tur til Shetland hvis alt går etter planen!

 

I 2026 har vi 20-års jubileum, og vi må jo også planlegge noe ekstra da!