Månedens artist: Maj Britt Andersen

I november slapp Maj Britt Andersen, i samarbeid med Geir Holmsen, Lars Saabye Christensen og KORK, Tredje sangbok - det siste albumet i deres trilogiprosjekt. Hun kan se tilbake på en lang og innholdsrik karriere, der familien har spilt en viktig rolle. Men Maj Britt har også blikket festet framover, og i vår legger hun ut på turné!

Foto: Jo Michael

Gratulerer med strålende anmeldelser på "Tredje sangbok"! Dette er den tredje plata i samarbeidet mellom deg, Geir Holmsen og Lars Saabye Christensen. Fortell litt om trilogiprosjektet, samarbeidet med KORK, og hvordan det kom i stand. 

Samarbeidet med Lars Saabye Christensen startet for 7 år siden etter et backstage-møte. Vi snakket om at det hadde vært fint med et samarbeid og allerede uka etter kom den første sangteksten på mail fra Lars.

Geir gikk rett i kjeller´n, det vil si at vi har et studio der, og samme dag skrev han melodien på «Større sang». Jeg sang inn denne sangen samme kveld og vi sendte den til Lars. Han svarte med å sende oss en ny tekst, og sånn arbeidet vi til vi hadde 12 sanger. Etter noen kreative lunsjmøter underveis bestemte vi oss for å spørre KORK om de var interessert i et samarbeid med oss, og det var de. Vi tok med oss våre solister inn i Store Studio og spilte inn 50 minutter nykomponert musikk på to dager. November 2018 kom plata vår ut, under tittelen «Et stille sted», og KORK spilte inn en tv-konsert med oss på samme tid. Vi fikk strålende anmeldelser og plata ble spellemanns-nominert. 

Foto: Jo Michael

Lars, Geir og jeg bestemte oss for å lage en oppfølger, og høsten 2021 kom «Et snev av evig», som også ble et samarbeid med KORK. Denne gangen var det de som inviterte oss inn i Store Studio til plateinnspilling og tv-konsert;) Lars, som først og fremst er en stor romanforfatter, er vant med å skrive trilogier og mente at vi også måtte  gjøre det.

Geir og jeg var enig i at det hadde vært fint å avslutte dette gode samarbeidet vårt med enda en oppfølger.

«Tredje sangbok» ble spilt inn på to dager i oktober med KORK i Store Studio, og vi avsluttet samarbeidet med dem med enda en tv-konsert, som ble vist i romjula.

Mitt samarbeid med Lars og Geir har gitt meg mulighet til å gå inn i et helt nytt univers! Sammen med KORK har vi også fått utviklet sangene våre og kledd dem i en symfonisk drakt.

Sammen med KORK. Foto: Jo Michael

Du er jo gift med Geir, og spiller også mye sammen med datteren din, Daniela, som vant Norsk Viseforums artiststipend i 2021. Hvordan er det å samarbeide om musikken som familie? 

Geir og jeg har hatt et musikalsk samarbeid helt siden vi møtte hverandre på 80-tallet.

Musikken har vært en styrke i forholdet vårt, og beriket livene våre enormt. Vi ga ut 12 plater i samarbeid med tekstforfatter Trond Brænne, og det var et fantastisk samarbeid. Jeg kunne fortelle en historie til Trond fra barndommen min på Toten, og dagen etter kom det en tekst som handlet om den historien. Vi jobbet sammen helt fram til han døde så altfor tidlig i 2013.

Deretter fortsatte  Geir og jeg vårt samarbeid med bl.a en Prøysen-trilogi, «Mitt hjerte er ditt». Han har skrevet så uendelig mange fine melodier til meg, helt fram til i dag, så vi snakker om et langt og rikt samarbeid.

Daniela Reyes på jobb med Maj Britt Andersen. Foto: Jo Michael

Etter at vi fikk barna våre, Theo og Daniela, var jeg hjemme noen år, men når jeg startet med konserter igjen, var Daniela og Theo alltid med meg på jobb. Faren deres spilte bass i bandet mitt, så det gjorde det litt enklere å ha med barna :)

Jeg vet ikke om det var fordi de alltid var med oss, men musikkinteressen var stor hos både Theo og Daniela allerede fra de var små. I tenårene startet Daniela å skrive sine egne låter, og etterhvert ble hun med i bandet mitt. I dag står hun på egne bein og har allerede gitt ut sin første soloplate, som fikk strålende anmeldelser. Theo valgte en annen vei og jobber som sivilingenør innenfor datateknologi. Det er fint at en i familien har fast jobb, når vi andre er freelancere, pleier vi å si.

Det har vært en stor glede å ha et musikalsk samarbeid med Daniela, og det er rørende at hun blir spurt om å synge mine sanger når hun spiller konserter. «Ballongvisa» ble oppdaget på nytt, når hun sang den for meg under min deltagelse av «Hver gang vi møtes».

Så mitt musikalske samarbeid med familien min har hatt en stor betydning for meg og jeg tror at det har betydd ganske mye for Geir og Daniela også;)

Hva er planene for 2024? Kan vi høre deg live noe sted? Og har du noen andre musikalske drømmer for framtida?

Jeg skal på en liten turné i mars, sammen med Lars og Geir. Etter hver plateutgivelse har vi hatt en vår-turné. Geir har arrangert sangene våre om for et mindre ensemble, som består av Daniela på akkordion, Geir på kontrabass, og vi har også med noen av solistene på den siste utgivelsen vår: Ivar Anton Waagaard ved flygelet, Christian Lundqvist fra KORK på slagverk og Frida Fredrikke Waaler Wærvågen på cello. Lars leser nye dikt mellom sangene og jeg synger, og dette er en konsertform som jeg har blitt veldig glad i. Vi har premiere på den nye forestillingen vår «Tredje sangbok» i Asker kulturhus, 6. mars.

Jeg har noen planer for resten av året også, men det kan vi kanskje komme tilbake til?

Når det gjelder musikalske drømmer, så har jeg vært så heldig å få oppleve det gjennom hele min karriere og jeg håper at det vil komme flere…

Det er vi helt sikre på at det gjør! :)

Maj Britt Andersen tolker Tix, i Hver gang vi møtes