Månedens klubb: Stavanger Vise & Lyrikklubb

Den tradisjonsrike viseklubben i Stavanger har hatt en lang rekke prominente gjester opp gjennom årene, og satser for fullt på konserter, åpen scene og musikalske møter.

Klubbkveld hos Stavanger Vise & Lyrikklubb, høsten 2021.

Vi har snakket med leder Helge Lyster.

Fortell kort om klubben, bakgrunn og hva dere driver med?
Stavanger Vise & Lyrikklubb startet i 1969. Klubben startet opp når sjangeren var i «hootenanny»-stil. De fleste var utøvere og sang/spilte for hverandre når vi gjerne satt i en sirkel. Antall deltakere lå vel på 15-25.

På slutten av 70-tallet ble der behov for større lokaliteter og PA-anlegg måtte til.Det var starten på at klubben arrangerte mer konserter.

De siste 20 årene har der vært stort fokus på «åpen mikrofon» før kveldens gjest gikk på scenen. Dette for å prøve å rekruttere nye yngre krefter til å fremføre andres og egne tekster/melodier, for et lydhørt publikum. Dette genererer alltid nye folk som kanskje på sikt kan bidra i klubben.


Kan du trekke fram et høydepunkt fra klubbens lange levetid?
Høydepunkter fra klubbens levetid er der mange av. Dersom vi starter i vest; Irlands Andy Irvine, England: Ralph McTell, John Renbourne, Martin Simpson og Martin Carthy. Fra Sverige: Cornelis Vreeswijk og Peter Nordberg, fra Danmark: Trille. De fleste etablerte artister i Norge har også vært på besøk.

Hvordan har dere håndtert situasjonen med korona så langt? Planer for 2022?
Koronapandemien har ført til mange avlyste kvelder for oss, men medlemmene er entusiastiske og stiller opp på våre arrangementer. I denne perioden har vi måttet forhåndselge maks 50 billetter pga begrensningene. Det har blitt en del refunderinger av billetter.

En spesiell kveld hadde vi 18. november når gruppa «LAPPETEPPE» var vår gjest. De tonesetter dikt fra Jærens diktere. Tilfeldigheten ville at pensjonert lektor og radiokåsør var på åpen scene med utgivelsen av sin diktsamling med tittelen «Lappeteppe».

Første kveld nå i januar måtte avlyses, men håpet er jo at dugnaden vi er med på begynner å virke.

Vi har satt program resten av 2022, først ut er Bjørn Kallevik som i februar fyller 70. Dette blir markert med en kveld med ham og masse gjesteartister.

Håpet er jo et 2022 med mange fine kvelder for alle, samt de som har vært kreative i pandemien.

Klubbens gruppe på Facebook.

Under: Bilder fra den omtalte LAPPETEPPE-kvelden.