Månedens visevenn: Tom Andersen

Etter at Tom Andersen fant sin plass i Skedsmo Viseklubb i 2017, ble han inspirert til å skrive låter igjen. Dette har til nå resultert i to album, og i dag sitter han i styret i klubben. Ellers er han ofte å se på scenen når de arrangerer konserter. Møt månedens visevenn!

Foto: Jan Nossen

Foto: Synnøve Andersen

Fortell litt om deg selv og veien inn i visemiljøet?

Jeg er utdannet maskiningeniør, er født og oppvokst i Oslo, og har bodd nå i Ytre Enebakk i over 45 år. I tidlig ungdom spilte jeg med venner i Oslo, og etter hvert så ble det musikk i forbindelse med ungdomsklubb i Manglerud kirke i Oslo. Veldig fint å være del av et miljø der folk kunne mer gitar enn meg, og jeg kunne lære å plukke opp kunnskap og utvikle gitarspillet mitt.

Etter hvert ble det utdanning og familie som preget livet, men jeg fortsatte med sang og låtskriving og spilte litt sporadisk sammen med andre. Jeg var ikke tilknyttet noen viseklubb. Kona og jeg hadde mye ansvar i forbindelse med forskjellig familiearbeid i regi av kirka og diverse kristne organisasjoner der vi hadde opplegg hvor jeg laget alle sangene. 

Her i Enebakk skrev jeg en musikal som ble dramatisert ved hjelp av dyktige folk og framført av ungdomsskoleelever og barnekor.

I perioder tok jobben mye tid med reising over flere år og det ble liten tid til musikk.  Da måtte jeg ta tak og kjøpte «reisegitar» og begynte så smått å ta tilbake musikken.

 I 2017 ble jeg medlem av Skedsmo Viseklubb og møtte mange fine mennesker og fant inspirasjon til å skrive låter igjen. Dette resulterte i at jeg ga ut mitt første album høsten 2019 «Stille Skog», og det andre kom våren 2022 «Øyeblikk og mellomrom».  Jeg er nå med i styret i Skedsmo viseklubb og får være en del av arbeidet klubben gjør med blant annet Åpen scene og Låtskriververksted, som vi har månedlig. 

Jeg har også holdt solokonserter som jeg synes er utrolig inspirerende og utviklende på mange plan. I tillegg får jeg god respons fra publikum som gir meg energi og inspirasjon.

Foto: Synnøve Andersen

Har du noen høydepunkter fra tida i visemiljøet?

Jeg har flere høydepunkter å se tilbake på som er knyttet opp mot bl.a. Skedsmo Viseklubb. Det å få være en del av våre temakonserter og visekvelder med allsang som vi arrangerer er fint. Vi ser at det å legge til rette for allsang for et publikum, der artister fra vår egen klubb opptrer er populært.  Samtidig er det stimulerende for våre medlemmer å få sceneerfaring.


Hvilke viseartister har betydd mye for deg og hvorfor?

I tidlig ungdom var jeg blodfan av Cornelis Vreeswijk og kjøpte plater og visebøker. Jeg spilte og sang helt til jeg synes at jeg «liknet perfekt». Hans usminkede direkthet i tekstene appellerte til meg samtidig hadde han en rå fremføring.

Det er også en rekke andre viseartister som har betydd mye og inspirert meg i min låtskriving. Gitarkameratene har inspirert meg, og favoritten min blant disse er nok Jan Eggum. Det er nok fordi jeg kjenner meg igjen i hans melankolske låter. Han har en egen stil med sine, etter min mening, briljante tekster basert på sin gode observeringsevne.  

Men for all del Lillebjørn, Øystein Sunde og Halvdan Sivertsen har satt sine spor i meg. Det samme gjelder Trygve Skaug gjennom sine fine tekster og melodier.  Alle disse artistene og låtskriverne har sine musikalske fasetter og har gitt meg mye inspirasjon, … og jeg kunne ha nevnt mange flere både norske og internasjonale.