Månedens klubb: Skedsmo viseklubb

Skedsmo Viseklubb feiret sitt 50-årsjubileum i fjor, og skal være Norges eldste aktive viseklubb. Medlemmene i viseklubben er opptatt av å bære visetradisjonen videre, men også å gi de nye visene en scene. Skedsmo er svært aktive, og arrangerer låtskriververksteder, workshops, konserter, åpen scene og allsang. Vi tok en prat med styreleder, Tatjana ‘Vega’ Johansen.

Kan du fortelle oss litt om hva Skedsmo Viseklubb driver med?

Skedsmo Viseklubb holder i dag til i samme bygg som Lillestrøm Kulturpub, hvor vi har våre faste tirsdagsøvinger på Viseloftet i 3. etg. Viseloftet fungerer som vårt kreative samlingspunkt. Her kan medlemmene ikke bare øve sammen, men også låne Viseloftet til egne prosjekter. 

Viseklubben har som formål å fremme visen som musikalsk uttrykk. Vi ønsker å bære viseskatten videre samt å utfordre grensene for hva en vise kan være. Vi er opptatt av sangglede, samspill og utvikling. Sammen blir vi rett og slett bedre. Jeg tror jeg snakker for mange når jeg sier at Skedsmo Viseklubb er et fantastisk sted å være. Her er det plass til alle, føler jeg. Det gjør meg glad og stolt å være i en viseklubb som har så mange fine og dyktige visesangere.

Helgekurs i ukulele. Foto: privat

Workshop i trommer og perkusjon. Foto: privat

Det er en mangfoldig gjeng som møtes i det som er hjertet i viseklubben vår, Viseloftet, noe som vises i det varierte repertoaret vårt. Der arrangerer vi låtskriververksted én gang i måneden, og inviterer til musikalske og sosiale kvelder. Tidligere i høst, har vi arrangert to tromme- og perkusjonskurs på Viseloftet.

Vi synes det er viktig å samarbeide med andre lokale aktører, og nye (fantastiske!) Lillestrøm Bibliotek har blitt en god samarbeidspartner. Det betyr at vi i fjor deltok på «Åpent hus» da biblioteket hadde sin åpningsuke, og holdt konsert på biblioteket en uke senere. Vi arrangerte også gratis helgekurs i ukulele for nybegynnere på biblioteket, i september som var. Sist lørdag arrangerte vi workshop i «open tuning» (gitar, for viderekomne I), med den meget habile gitaristen Christian Alvad, som instruktør. Det var også på Lillestrøm Bibliotek. Med støtte fra Norsk Viseforum, Frifond og Østnorsk Viseforum til samarbeidsprosjekter, samt lån av lokaler på Lillestrøm Bibliotek, er workshopen fullfinansiert og gratis for alle deltagere. Samarbeidende klubb er Oslo Låtskriverforum. Etter workshopen ble det konsert med nettopp Christian Alvad, og den dyktige og sjarmerende visesangerinnen Anna Wirsén på bibliotekets scene, i et fullsatt lokale. Det er gøy når publikum kjenner sin besøkelsestid.

Konsert med Christian Alvad og Anna Wirsén. Foto: privat

Men det er altså på Kulturpuben sin scene vi arrangerer de fleste av våre offentlige konserter. «Samarbeid» er stikkordet her. Vi er glade over å kunne ha konserter og Åpen scene der, og Kulturpuben er glade for at vi ønsker å holde mange av våre konserter på deres scene. Det betyr at begge parter gjør det vi kan for at samarbeidet skal fungere, da det er i begges interesse.

Kulturpuben/Gamle Lillestrøm. Foto: privat

Et annet stikkord er «takknemlighet». Det er ikke selvsagt at vi får leie et øvingslokale, Viseloftet, 24/7, som medlemmene også kan benytte gratis til øving m.m. Vi er takknemlige for at Gamle Lillestrøm, som er en stiftelse, ønsker å leie ut øvingslokale til oss for en rimelig leie. Da corona stod på som verst og andre aktører gikk konkurs, så stod Gamle Lillestrøm der støtt i vinden. Det gav oss en trygghet som viseklubb å vite at vi hadde et øvingslokale som stod der og ventet, selv når det var coronarestriksjoner. Det var jo mange sceneaktører som gikk konkurs under og etter corona.


Kan du trekke fram et høydepunkt fra klubbens levetid?

Det er sikkert mange høydepunkter som kunne nevnes, men det er spesielt temakonsertene vi hadde på 2000-tallet som det går gjetord om, i og utenfor viseklubben.

I senere tider kommer vi ikke utenom fjoråret som var en lang feiring av 50 år som aktiv viseklubb. I mai i fjor holdt vi jubileumskonsert, eller festaften om du vil, på Lillestrøm Kultursenter. Uforglemmelig! Vi arrangerte også en rekke konserter under det vi kalte «En uke til ende», i september, hvor vi hadde bursdagsfeiring/Åpen scene på Kulturpuben, konserter på Lillestrøm Bibliotek og Frelsesarmeen i Lillestrøm. I tillegg ble det holdt flere konserter på institusjoner i Lillestrøm, samt avslutningskonsert med Moddi, som var kronen på verket av en konsert. Den mannen kan synge fletta av de fleste. En engasjert kruttønne av en viseartist, der han opptrådte med gitar og stekepanne på scenen. Konserten var rett og slett magisk.

Skedsmo viseklubb. Foto: privat


Hva er klubbens planer for fremtiden?

Viseklubben er i dag, med få unntak, en utøverklubb som arrangerer tema-/konserter, allsang, og Åpen scene. Vi har dog forsøkt oss forsiktig med å arrangere konserter for Moddi og Ola Bremnes m/band det siste året, med stor suksess må det sies. Det var stas når konsertene gikk til stappfulle hus i Kulturpuben, full av yrende stemning. Og selv om vi ønsker å være en utøverklubb, så synes vi også det er fint å kunne gi noe ekstra tilbake til alle våre medlemmer. Vi vet også at mange av våre medlemmer elsker allsang, og vi vil fortsette å satse på det. Det er bra for psyken -å synge sammen gjør en rett og slett glad.

Og så er vi glade for å kunne rope ut over hustakene, at onsdag 21. februar neste år, så blir det konsert med Ingrid Olava på Kulturpuben. Det synes vi veldig stas!

Vi håper også å starte opp med jevnlige gitarkurs neste år, hvis alt går som det skal. Det vil også bli startet opp det vi kaller «Visekveld m/allsang» på Viseloftet, som tar for seg f.eks. en visesanger/låtskriver som tema. Jeg hører rykter om at første tema blir Alf Prøysen. Det kommer nærmere info om det.

Og mens vi venter på neste år så blir det både Åpen scene, låtskriververksted, Julevisekveld m/allsang m.m. I tillegg kommer alt det som blir til mens vi går…

Konsert med Ola Bremnes band. Foto: privat