Norsk Viseforums artiststipend 2020 til Hilja (21)

Norsk Viseforums artiststipend skal løfte fram en ny, norsk artist som signaliserer og utfordrer hvordan sanglyrikken er aktuell i 2020. Blant over hundre søknader valgte juryen til slutt ut Hilja Løvvik (21) – artistnavn Hilja.

Hilja er fra Oslo og har skrevet sine egne låter siden hun var 14 år gammel. Et lite knippe av disse har hun lagt ut som selvproduserte demoer på internett. Spor på isen er en sval og iørefallende låt om menneskeheten som har tatt seg vann over hodet. Med et ønske om å bruke sin stemme i musikken til noe viktig, skriver Hilja låter om jordkloden, klimaangst og håp, og om å vokse opp i en verden i krise. Det musikalske uttrykket befinner seg et sted mellom melodisk visesang og klangfylt jazzpop, og sender tankene til artister som Siri Nilsen og Kate Bush. Hilja skriver tekster på både norsk og engelsk, gjerne i samme sang. Nylig kom den første offisielle singelen, I don’t cry for myself anymore, og debutalbumet – et konseptalbum om vann, klima og miljø – er under produksjon.

Juryen besto av:
- Erling Ramskjell (tidligere kjent som Æ), artist og låtskriver i bandet Likholmen m.m.
- Emilie Sofie Olsen, artist, låtskriver og styremedlem i Norsk Viseforum
- Jørund Fluge Samuelsen, musiker, låtskriver og produsent i Audioskop

Juryen skriver i sin begrunnelse:
Hilja har et modent og originalt uttrykk, med stort musikalsk overskudd både som vokalist, komponist og tekstforfatter. Hun har god kontroll på virkemidlene hun trenger for å oppnå det juryen oppfatter som hennes viktigste hensikt med sangene; nemlig å uttrykke seg om det hun synes er viktig få sagt noe om. Intenst og personlig uten å bli pretensiøst eller påtrengende.

Den unge artisten er glad og overrasket:
Det er utrolig gøy å få tildelt Norsk Viseforum sitt artiststipend, og en sånn anerkjennelse av mitt kunstneriske prosjekt. Låtene mine har et tydelig budskap om klima og miljø, og jeg syns det er bra at Norsk Viseforum har lyst til å være med å støtte formidlingen av det budskapet. Stipendet kommer veldig godt med i innspillingen av albumet. Også gleder jeg meg helt sykt mye til å dra på turné!

Som utvalgt til stipendet får Hilja 30 000 kroner til produksjon av egen musikk og oppfølging fra mentor gjennom MØST. Satsingen fra Norsk Viseforum innebærer også en turné med henne på landets visescener. Spillesteder og datoer blir lansert til høsten.

Les også: Viser i vannkanten

Foto: Sigurd Lamark

Foto: Sigurd Lamark