Aksjonist og musiker Hilja Løvvik i retten

Artiststipendvinneren fra 2020 er kjent for sitt politiske engasjement og sin innsats for klimakampen, noe som også kommer til uttrykk gjennom musikken hennes. Tirsdag 20. september møtte Hilja Løvvik i retten etter at hun deltok i sivil-ulydighetsaksjoner mot Nordic Minings gruveprosjekt ved Førdefjorden. Tidligere i år skrev hun sangen “Fjorden er ikke vår” om temaet.

Foto: Sigurd Lamark

Hilja Løvvik har lenge vært aktiv i Natur og Ungdom, og har engasjert seg for klimakampen i en årrekke. 6.mai i år ble hun arrestert, og tirsdag stilte artisten i Sogn og Fjordane tingrett for å forsvare seg selv.

Aksjonistene har fått en bot på 10 000 kr hver for å ha hindret arbeidet til Nordic Mining ved å lenke seg fast til anleggsmaskiner i mai. Totalt ble 84 personer arrestert etter to og en halv uke med aksjoner og arbeidsstans. Mange av disse har ikke godtatt boten og må dermed møte i retten.

I følge aksjonistene er bakgrunnen for aksjonene at gruveselskapet Nordic Mining har fått tillatelse til å dumpe 250 millioner tonn gruveslam i Førdefjorden, en nasjonal laksefjord, for å utvinne mineralene rutil og granat. Rutil brukes for å fremstille hvitfarge til for eksempel tannkrem, fiskeboller og maling. Planene har møtt massiv motstand fra både forskere, miljøbevegelse og lokalbefolkning, som frykter at dumpingen vil få katastrofale konsekvenser for livet i fjorden.

I mai ga Hilja ut sangen “Fjorden er ikke vår”, inspirert av den norske miljøbevegelsens historie, og spesielt Alta-aksjonene. Sangen tematiserer hvordan de samme kampene kjempes om og om igjen, og hvordan dagens aktivister står på skuldrene til sine forfedre.

“Sivil ulydighet har historisk sett vært et enormt viktig politisk virkemiddel, og det fortsetter å være det. Jeg har ikke tatt lett på det å bryte loven, men det har føltes veldig riktig i denne saken. Etter et tiår hvor man har tatt i bruk alle tilgjengelige politiske virkemidler uten å vinne frem, blir sivil ulydighet siste utvei.”, sier Løvvik.

Dette betyr imidlertid ikke at hun har gitt opp håpet, tvert imot: “Kampen for Førdefjorden er ikke over. Natur og Ungdom og Naturvernforbundet har saksøkt staten, så neste gang er det de som sitter på tiltalebenken. Jeg er ikke i tvil om at vi står på riktig side av historien i denne saken, og vi har folket på vår side. Forhåpentligvis følger politikerne snart etter.“

Hilja under arrestasjonen i Førde. Foto: Amanda Iversen Orlich