Norsk Viseforums artiststipend 2024 går til Marie Løvås

“Et nytt, stort og varmt talent har meldt sin ankomst”, meldte Nettavisen da sunnmørsartisten Marie Løvås gav ut sitt debutalbum «Natta ser det som ingen ser» i februar 2020. Måneden etter kom pandemien og stengte ned landet - og med det, alle muligheter for å spille og vokse som artist. Marie har siden brukt tida på å skrive nye låter og utvikle seg som låtskriver, og i høst kommer andrealbumet. Med seg på veien får hun Norsk Viseforums artiststipend på 30 000 kroner, mentorhjelp fra MØST og konserter booket av Norsk Viseforum.

Foto: Mikhela Greiner

10. mai slapp hun ut singelen, «August» - den første singelen fra det kommende andrealbumet. Denne gangen bærer låtene en frisk og alternativ visepop-produksjon som både er leken, nær og overraskende. Albumet gis ut høsten 2024 på hennes nyoppretta plateselskap «Usagt Records». Tematikken i albumet dreier seg rundt nettopp dette, hva vi ikke klarer å si med ord - ubearbeida følelser og erfaringer som ikke har fått språk, ting man ikke tør å si høyt, og lettelsen av å være med et menneske som bare forstår uten at man trenger å si noe som helst. 

Juryen fikk høre låtene og ble så imponert av det de hørte at de enstemmig valgte Marie Løvås blant de 82 innsendte bidragene! Hun går med dette i fotsporene til flere artistprisvinnerene som har markert seg nasjonalt, som Daniela Reyes, Julie Henrikke og Randi Oline.

Vi overbrakte nyheten til en svært glad artistprisvinner:

"Tuller dere??? I alle dager, dette er så utrolig stas! Jeg vet ikke hva jeg skal si (så jeg bare gråter litt, hehe). Da jeg sendte inn denne søknaden var det ikke veldig lenge siden jeg hadde bestemt meg for å gi ut plata mi selv. Det føltes både spennende og skummelt. Skummelt fordi man står så alene i det, og må drive- og ha troen på musikken sin selv, over tid. Nå føler jeg meg ikke alene!! Det er en utrolig fin følelse å bli sett og løftet frem på denne måten av Norsk Viseforum og en jury bestående av låtskrivere og mennesker jeg ser opp til. Jeg har surra rundt i disse låtene lenge, og har rota meg inn i mange knuter. Man kan bli litt blind på sin egen musikk på et punkt. At denne prisen kommer akkurat nå, og fra akkurat Norsk Viseforum - som har tekst og formidling i fokus, er en stor, stor anerkjennelse for meg. Dette gjør meg rett og slett veldig motivert. Jeg får til og med lyst å sende enda en ny runde med bookingmails, haha. Og hallo, det får jeg til og med hjelp til fremover!! For en glede. Tusen, tusen takk!"

Foto: Mikhela Greiner

Juryen skriver i sin begrunnelse, ført i pennen av Frida Ånnevik: 
Årets vinner av Norsk Viseforums artiststipend er Marie Løvås! Det er en stolt jury som gir årets pris til en sterk stemme: en som har funnet språket sitt og både synger og skriver med sjølsikkerhet, ro og overbevisning. Vi vil særlig berømme spranget hun har tatt som tekstforfatter: teksten får både diktere, og bli komplettert av gode og uforutsigbare melodier som overrasker lytteren. Løvås er en god historieforteller som tør å male ut historiene så brede at vi får godt tak i dem, og samtidig leverer hun refrenget akkurat når vi trenger det. Musikken oppleves åpen, men med røtter til tradisjonen. Vi har lest en søknad som virkelig vil, fra en artist som har stort potensial og god formidlingsevne. Hun mestrer kunsten det er å skrive for seg selv, og samtidig skrive til andre. Så til slutt vil vi si: her kommer Marie Løvås, og vi er så stolte av å få tildele stipend til et strålende tilskudd til sjangeren vår!

Juryen har bestått av:

  • Frida Ånnevik (artist)

  • Daniel Kvammen (artist)

  • Andreas Miguel Afseth (manager + prosjektleder i MØST/Radar)

  • Monica Johansen (artist + representant for Norsk Viseforum)

Som mottaker av stipendet får Marie Løvås:

  • 30 000 kroner til produksjon eller formidling av egen musikk

  • Oppfølging fra erfaren mentor i samarbeid med MØST - Musikkontoret for Oslo, Viken og Innlandet

  • Norsk Viseforum booker og promoterer minimum tre konserter

  • Et større intervju på nettsidene våre

  • Oppfølging og god synliggjøring fra Norsk Viseforum gjennom året

  • Løpende medlemsskap i Norsk Viseforum

Foto: Mikhela Greiner