Månedens artist: Erlend Ropstad

Erlend Ropstad er aktuell med sangboka “Alle de 100 sangene”, han er portrettert i boka “Brenn siste brevet”, som også omhandler skiva med samme navn - og han har nettopp sluppet sin første supportersang “Londsia”. Nylig holdt han låtskriverkurs for Norsk Viseforum, og nå runder han av sin bokbad-turné, før han er klar for en rekke sommerfestivaler!

Foto: Martin Solvang

Gratulerer med boka "Alle de 100 sangene"! Fortell om prosessen og hvordan det kom til at du lagde en sangbok?

Jeg oppdaga ved en tilfeldighet at jeg hadde gitt ut nøyaktig 100 sanger på mine soloalbum, så da var det litt stas å sette en påle i bakken for å markere den begivenheten før jeg var på et mindre rundt tall. Det med å gi tekstene og sangene i bokform har jeg tenkt på lenge, men nå var det svært gunstig i og med at det fantes et fint konsept å spinne det rundt. 

Foto: Martin Solvang

Jeg fikk lurt med Remi Juliebø i designbyrået Deformat, som jeg har jobbet med mye tidligere. Det er ganske mye jobb å samle det her på en bra måte, alfabetisere og finne akkordene, men ganske stas å se at produksjonen er såpass mangfoldig og teksten tåler stort sett å stå alene også, uten musikken. 

Du er ute med en ny låt; Londsia - kan du fortelle litt om den?

Londsia var i grunnen et slags bestillingsverk fra fotballaget Ik Start i Kristiansand. Jeg trodde ikke jeg skulle kunne klare å skrive en sang på bestilling på det viset, men så fant jeg en måte å skrive en Ropstad-låt som spinner rundt noen av mine opplevelser med klubben, og da ble det plutselig realisert en slags nostalgisk supportersang. Den funker allerede som allsang på tribunene, og det er jo nettopp det man håper på med en sånn sang. Veldig gøy faktisk. Londsia er den siden av byen som heter Lund, som da uttales Londsia. Mine besteforeldre bodde der, og min mor bor der, ikke så langt fra stadion så jeg har i grunnen vokst opp med brølet fra kampene jeg ikke var på selv og det å oppleve kamper fra tribunen fra jeg var ganske liten. 

Du er også aktuell med enda en bok i år, nemlig en bok om deg og albumet ditt "Brenn siste brevet". Hvordan har det vært å oppleve at noen skriver en bok om deg og sangene dine?

Det har vært svært trivelig å, på en måte, samarbeide med forfatteren Roy Søbstad på det her, selv om det selvsagt er han som har skrevet det hele. Jeg har ikke lest en eneste setning før boka kom i hyllene. Det har gitt meg et bra tilbakeblikk på en produksjon og innspilling som jeg følte gikk veldig bra. Plata ble bra. Nå som den innlemmes i  norske albumklassikere så er jeg ganske så stolt over det altså. Det er rart å lese biografidelen selvsagt, jeg hadde aldri trodd at noen kom til å gå sånn i dybden på min oppvekst og bakgrunn i bokform! 

Foto: Marthe Vannebo

Får vi høre deg noe sted i vår og sommer? Blir det boklansering eller konserter?

Jeg har 6 bokbad-konserter igjen i vår, etter å ha spilt i Oslo og Tromsø, og de som gjenstår er Kristiansand, Haugesund, Bergen, Stavanger, Trondheim og Stokkøya. Etter det blir det en liten livepause før jeg og bandet trommer sammen orkesteret og spiller de første bandgigsa våre siden i fjor sommer. Vi spiller da Over Oslo, Fosnavåg, Ravnedalen Live og Vangen Live i Haugesund blant annet.

Følg med på ErlendRopstad.no for turnéliste! 

Erlend Ropstad på Facebook

Erlend Ropstad på Instagram