Månedens klubb: Haugesund Viseklubb

Haugesund Viseklubb har ikke holdt på i mer enn ett år, men klubben oser likevel av engasjement og overskudd! I tillegg til konserter og åpen scene, er de opptatt av kursvirksomhet og samarbeid med naboklubber. Lurer du på hva du bør si mellom låtene når du spiller konsert? Da har kanskje Haugesund Viseklubb det perfekte kurset for deg! Vi tok en prat med primus motor og leder, Eivind Jul Wibe Fiksdal!

Leder i Haugesund Viseklubb, Eivind Jul Wibe Fiksdal, introduserer Sveinar Heskestad og pianist John Morten Storflor.

Foto: Hanne Cathrine Fagerland

Fortell kort om klubben, bakgrunn og hva dere driver med?

Haugesund Viseklubb ble startet etter at jeg opptrådte på et arrangement i regi av Jæren Viseklubb, på Ogna Scene. Det var en minnekonsert etter Anne Grete Preus, og stemningen - møtene - lokalet ... jeg ble betatt! "Slik vil jeg ha i Haugesund også!". 

Siden jeg selv er lydmann, artist og har en jobb rettet mot eventbransjen (og et snev ADHD) - falt det meg helt naturlig å sette i gang umiddelbart. Jeg kontaktet Pitters som har litt av den samme intime atmosfæren som Ogna Scene, og de stilte lokaler til disposisjon. Deretter kontaktet jeg noen av låtskriverne i Haugesund for å ta tempen på interessen, og da tok det ikke lang tid før vi hadde på plass en åpningskonsert. Siden det har vi, så lenge pandemien ikke har hindret oss, hatt arrangementer hver måned.

Intensjonen var å få til et møte i måneden, og for å gjøre det forutsigbart, valgte vi siste uken i måneden (med unntak av desember og sommermånedene juni og juli). Vi fikk laget logo, opprettet kanaler i sosiale medier, produsert scenebanner, opprettet konto på billettsystem - og skrev pressemeldinger.

Haugesund Viseklubb skal være arrangør av kurs og konserter for og med låtskrivere og artister. Vi kjører også en del åpen scene-arrangementer der lokale singer/songwriters kan få teste materiale og øve seg på artisteri. Målet er å fremme regional musikk primært, men også å utvikle det lokale musikkmiljøet - da særlig med fokus på låtskriving og tekstforfatting. Det er viktig for oss at det er en åpen arena - og at det føles inkluderende for alle. Det skal være lav terskel for å ta kontakt.

Vi er så heldige å ha en egen klubbfotograf som flittig dokumenterer våre arrangementer. Dette har gitt oss stor spredning i sosiale medier, og det renner inn med forespørsler fra etablerte artister om å få opptre på scenen vår.

Malin Pettersen holdt skrivekurs for Haugesund Viseklubbs medlemmer sommeren i fjor. Kurs er noe klubben satser tungt på.

Foto: Hanne Cathrine Fagerland

Kan du trekke fram et høydepunkt fra klubbens levetid?

Hver visekveld er et høydepunkt! Men når vi sammen med Norsk Viseforum, Egersund Visefestival og Frifond fikk avholde tekstforfatterkurs med Malin Pettersen, etterfulgt av en intimkonsert med samme artist, var det stort. En kveld for minnebøkene! Men også Juleviser, et arrangement der 12 regionale artister fremførte sine egne og tradisjonelle juleviser var en magisk kveld! Vi gjentok denne suksessen nå i mars med Vårviser. 

Planer framover nå som samfunnet har åpnet?

Vi jobber fremdeles med å etablere klubben som organisasjon. Dette blir fokus i sommer, når vi tar pause fra konsertene.

Det nye styret vil legge planen videre for klubben, men vi skal øke konsertfrekvensen - og opprette medlemskap med fordeler. Vi satser også på å skape godt samarbeid med naboklubber både i sør og nord, for å bidra til et tettere musikkmiljø her på Vestlandet. Utveksling av artister er en av mine fanesaker.

Det er satt av midler til kurs med tekstforfatter, og vet du hva? Vi skal ha kurs i "å prate mellom sangene" for våre medlemmer. En stand-up komiker skal gjennomføre kurset hos oss tidlig i høst. Dét gleder jeg meg til!

Vi har i år inngått samarbeid med Musikkens dag, og har egen scene under den festivalen. Dessuten er vi i dialog med flere festivaler i distriktet for å øke fokus på regional låtskriverkunst.

Randi Tytingvågs Trio i aksjon under en konsert på Haugesund Viseklubb.

Foto: Hanne Cathrine Fagerland

Haugesund Viseklubb på Facebook