Landsmøte gjennomført og nytt styre valgt i Norsk Viseforum

21. april gjennomførte vi digitalt landsmøte i Norsk Viseforum.

Her ble årsrapport for 2020 og strategi for 2021-2023 vedtatt.
Les årsrapport for 2020 her.
Les strategi for 2021-2023 her.

Selv om mange av oss selvsagt savner å møtes fysisk var det en hyggelig seanse og et godt møte med motiverte visefolk fra hele landet representert.

Selv om mange av oss selvsagt savner å møtes fysisk var det en hyggelig seanse og et godt møte med motiverte visefolk fra hele landet representert.

På møtet ble det valgt nytt styre for 2021/2022. Styret i Norsk Viseforum består nå av:
Per-Arne Brunvoll (leder), Elisabeth Ording, Roar Barros-Ødegård, Emilie S. Olsen, Tove Bøygard (ny!), Susanne Thauland Hedberg (vara) og Trine Strand (vara, ny!)
Gratulerer! Vi ønsker å rette en stor takk til avtroppende styremedlemmer Knut Arild Melbøe og Eli H. Johannessen for innsatsen i flere år.

Tove Bøygard.jpg

Bli kjent med våre nye styremedlemmer:

Tove Bøygard er artist/låtskriver og kompetent nettverksbygger med lang fartstid fra ulike styrer i musikkorganisasjoner. Medlem i TONO fra 1994, NOPA-medlem fra 2006. Tove er utdannet sosionom, og har arbeidet i over 20 år gatenært i Oslo med stoffmisbrukere og prostituerte. Hun har gitt ut 8 album med eget materiale, og ble i 2014 Spellemannsnominert i kategorien country. Hun har en fortid som Arbeiderpartipolitiker, og har hatt en rekke verv i musikkbransjen gjennom 20 år. Hun har blant annet sittet mange år som styremedlem i Gramart og Norsk Artistforbund, hun har sittet i utøversektor i GRAMO, i fordelingsutvalget i TONO, i styret i Fond for Utøvende Kunstnere, i utvalg for fonogramproduksjon i Fond for Lyd og Bilde og i styret i Ordentlig Radio. Hun sitter nå i styret i TONO, NOPA og i Fond for Lyd og Bilde. I NOPA-sammenheng er Tove særlig engasjert i arbeidet med kunstnerpolitikk og politisk samarbeid på tvers av organisasjonene. Tove går i år ut av styret i NOPA, da det der er 6 års grense for styremedlemskap.

Hvordan kjennes det å bli styremedlem i Norsk Viseforum, Tove Bøygard?

– Jeg gleder meg til å være med på det viktige arbeidet med å løfte visa og sanglyrikken, det er noe jeg brenner for, og jeg ser fram til å jobbe sammen med alle de gode folka i dette fine vise-felleskapet!

Du er selv artist i spenningsfeltet mellom country, rock, folk og viser. Hvor plasserer du visa i ditt virke?

Visa er selve fundamentet i alt jeg driver med! Da jeg var liten ville jeg bare høre på skillingsviser, og jo tristere de var jo mer elsket jeg dem. Vesleblakken, I en sal på Hospitalet, Se et skip forlater havnen, disse visene er grunnfjellet i hva jeg sjøl driver med. Jeg skreiv første visa mi som 8 åring, en tris sak om at vi måtte flytte fra småbruket i fjellgrenda fordi far mista jobben da den lokale fabrikken blei flytta. Og selv i de årene jeg var Blitzer og spilte i pønkband, så var det viser jeg skreiv, vi bare spilte de veldig fort. Det er mye i det gamle ordtaket «tre grep og sanninga midt i trynet», og uansett hvilken innpakning visa har i rytmikk, hastighet og melodiføring, så handler det om å ha noe å melde, om å fortelle historier, og det handler om den gode, meningsbærende teksten. Folk og country er viser fra amerikansk tradisjon, de gamle countrylåtene som fortalte triste livshistorier er jo amerikanernes skillingsviser.

Har du tanker om framtida for viser og visefeltet?

– Jeg har stor tro på visas framtid! Om man ser på tilfanget av nye, norske vise-utøvere, så er det et oppkomme av spennende artister med et vidt musikalsk spekter, og det som binder det sammen til en visesjanger er fokuset på den gode sanglyrikken. Det er bare å se på de nominerte i viseklassen i Spellemann gjennom de seinere år, et skyhøyt niva med et allsidig, spennende og nyskapende repertoar.

Trine Strand.jpeg

Ny vara: Trine Strand
Inn som nytt varamedlem i styret kommer Trine Strand. Hun er artist og låtskriver, og arbeider som kultursjef i Dyrøy kommune i Troms og Finnmark. Sitter i styret for Nordnorsk Viseforum. Hun kommer fra Malangseidet i Balsfjord kommune. Trine har drevet visefestivalen «Saga kultur og visefestival» i Mallangen med artister fra hele landet. Hun har gitt ut fire album og seks singler, og Nord-Norge har en sentral plass i sangene.