Fullt hus på høstens UNGE VISER-konsertserie!

I høst har vi hatt to fullsatte UNGE VISER-konserter i Naustet på SALT i Oslo. Sunnihvem, Ruben Magnus, Emily Hammer og Marie Løvås viste fram låtene sine til et entusiastisk publikum.

Sunnihvem. Foto: Karstein Grønnesby

Hvert år deler Norsk Viseforum ut et artiststipend til en ung viseartist vi har tro på, og som definerer lyden av visa i det aktuelle året. Randi Oline gikk helt til topps i år, men i søknadsbunken til årets stipend var det mange talenter vi hadde lyst til å løfte fram i lyset.

Dette var tredje runde med UNGE VISER, arrangert sammen med Naustet Viseklubb. Kommunikasjonrådgiver i Norsk Viseforum, Monica Johansen, satt i juryen for Artiststipendet, og booket artistene til UNGE VISER. Tidligere har blant annet Julie Henrikke, Synne Sørgjerd, Randi Oline og Eir spilt på konsertserien - alle, artister som har markert seg offentlig i etterkant.

Foto: Karstein Grønnesby

Midt i Oslo sentrum, med utsikt til operaen, står et naust som er bygget av drivved, jern, blikk og plast som er funnet i fjæra. Det er isolert med tovet ull og avispapir, og har vedfyrt oppvarming. Naustet er innredet med arvegods og vakre møbler som hadde glidd rett inn i bestemors stue, og det lille kulturhuset har badstue, cocktailbar og en liten scene som åpner for intime og spesielle konsertopplevelser. Naustet er en del av Salt Art & Music. Stemningen i det lille båthuset har en perfekt ramme for visemusikk, noe konsertene har bekreftet, med fulle hus og et berørt publikum.

Ruben Magnus. Foto: Karstein Grønnesby

Først ut, 8. november, spilte Sunnihvem og Ruben Magnus.

RUBEN MAGNUS
Ruben Magnus slapp i oktober sitt aller første album, med den fengende tittelen “Ej he bestemt mej for å flytte ut av haudet mitt”. Ørstingen har det siste året prøvd seg på konserter og festivaler rundt om i landet, og blitt tatt godt i mot med sine originale og sterke tekster som setter fortvilelse på spissen med humor og alvor. Et gjennomgående tema på albumet er ensomhet, galskap og naturen.

En gjentagende tilbakemelding fra publikum er at de kjenner seg igjen i sangene, til glede og skrekk. Vi møter folk som sparker og slår i lyktestolper, vil tenne på barneskolen sin, bli til stener i en elv, som flytter inn i tre, og som vil lære seg å ule igjen og spise hull i himmelen. Tekstene har en observerende natur, så man kan spørre seg om det er dette de vokser opp med i Ørsta. To av singlene fra albumet har vært listet på NRK P1 Møre og Romsdal, og for tiden er Elveblind feat. Hanne Kolstø listet.

Ruben Magnus. Foto: Karstein Grønnesby

Sunnihvem. Foto: Karstein Grønnesby

SUNNIHVEM
Sunnihvem skriver ærlige norske tekster om følelseslivet, bo-situasjon og små og store bagateller. Med dette tar hun deg med inn i et bredt indie-landskap, som rører ved blant annet viser og rock.

Etter å ha sluppet sin første EP «Selvpleie» høsten 2022, følger hun opp med nye låter denne høsten. Den første låten «jeg shopper når jeg er lei meg», en ærlig, men reflektert låt om impulskjøp og dyre tårer.

Sunnihvem viste frem låtene sine som det de startet som, nettopp viser.

Den andre kvelden med UNGE VISER, 29. november, sto Marie Løvås og Emily Hammer på scenen. Emily Hammer kom inn som en superinnbytter for årets artistprisvinner, Randi Oline, som måtte avlyse sin planlagte konsert pga. sykdom.

Marie Løvås. Foto: Monica Johansen

MARIE LØVÅS
Marie Løvås (f. 1996) er artist og låtskrivar frå Skodje på Sunnmøre. Ho gav ut debutalbumet «Natta ser det som ingen ser» (KKV) i februar 2020 som fikk varm omtale frå blant anna Nettavisen som skreiv «dette svært så tiltalende visittkortet forteller oss at Marie Løvås har kommet for å bli.» Marie mottok også Statens Kunstnerstipend for populærkomponistar i 2022, og ferdigstiller om dagen sitt andre album saman med produsent Henrik Lillehaug. Tekstane til Marie strekk seg frå det enkle og gjenkjennelege til det finurlege og mystiske. Ho fekk kjempekick av å høyre Dagane av Odd Nordstoga på ungdomsskulen, og måtte vise denne til heile 9A. Ho får framleis klump i halsen av Trassvisa til Prøysen, syng høgt med til alle låtane til både Boygenius og Valkyrien Allstars, og har frå ho var lita lytta til Solveig Slettahjell og Radka Toneff heime i stua (og hadde ein stor A3-plakat av Green Day på rommet). Med det som eit slags bakteppe kan man seie at Marie befinn seg i eit melodiøst, upolert og litt alternativt visepop-univers med tekstar på norsk. Låtane har blitt spelt på radio lokalt og nasjonalt, og har blitt lista på kanalar som NRK P1 M&R, Radio Nova og Radio Ålesund.

Marie Løvås. Foto: Monica Johansen

Emily Hammer. Foto: Monica Johansen

EMILY HAMMER
Artist og låtskriver Emily Hammer lager leken pop-poesi. Inspirert av bortlengsel, hjemlengsel, nærhet og kjærlighet. Inspirert av et gult rekkehus i Akershus, der hun vokste opp. Inspirert av Bergen, der hun gikk forfatterlinje i 2020 og utviklet en unik penn på papiret. Som hun tok med videre til Oslo. Tigerstaden. Hovedstaden. Der hun leker voksen, tegner kruseduller på A4-livet, og har studert musikk, låtskriving og produksjon siden 2022.

I sommer signerte hun med Universal Music, og i oktober slapp hun låta «Hjem» til strålende anmeldelser og omtaler. Dagsavisen ga den en femmer og kalte det for «en av høstens mest lovende debuter». 730.no omtalte henne som «et ekte stjerneskudd». «Hjem» er første byggekloss i en lang rekke lekne og poetiske låter som etter hvert skal bli en debut-EP (2024). Neste singel får du høre allerede på nyåret!

Emily Hammer. Foto: Monica Johansen