Syv spennende låtskrivere får Norsk Viseforums personstipend 2023

Norsk Viseforum deler årlig ut stipender til våre personmedlemmer. I 2023 har syv spennende låtskrivere blitt plukket ut til å motta stipend til innspilling. Mye god norsk musikk skal snart slippes.

Vi har glede av å dele ut stipend på 10 000 kroner hver til Anna Kajander, Ingvild Homme, Kristian Kaupang, Kåre Indrehus, Mads Gjetmundsen, Levina Storåkern og Sigrun Loe Sparboe.

Øverst fra venstre: Anna Kajander (foto: Ylva Teigen Aas) , Mads Gjetmundsen (foto: Anders Lillebo), Levina Storåkern (foto: Knut Utler)

Nederst fra venstre: Kristian Kaupang (foto: Kai Hansen), Ingvild Homme (foto: Signe Luksengaard), Kåre Indrehus (foto: Kai Hansen), Sigrun Loe Sparboe (Foto: Pål Laukli)

-Alle som mottar stipendet skal bruke midlene til innspilling av plate, så vi har mye god musikk i vente, sier Liv Bakke Kvinlog, daglig leder i Norsk Viseforum. - Vi har et mål om å kunne støtte flere av våre medlemmer til å produsere og slippe ny musikk. Vi har et bredt spekter av låtskrivere i vår medlemsmasse, noe også de syv mottakerne av stipend viser.

Selv om stipendet bare dekker en brøkdel av det det koster å gi ut musikk, så kommer støtten godt med. Det ble vist stor glede hos de som mottok stipend når vi ringte fredag ettermiddag. - Vi ønsket å komme med en hyggelig melding til mottakerne på vei inn i første helga i desember. Og etterhvert får vi også gleden av å dele nyhetene om alle de flotte platene som kommer fra disse låtskriverne, så følg med i våre kanaler videre, avslutter Kvinlog.

ANNA KAJANDER

Med impulser fra Buenos Aires, København, Oslo og Lofoten har Anna Kajander (26) allerede erobret mange musikkelskeres hjerter med sine vakre låter og særegne stemme. Gjennom debutsingelen Sabla Fin ble Anna Kajander et kjent navn for mange, og den tjueseksårige artisten har kunnet skrive både radiolisting på NRK P1, TV-opptreden på Sommeråpent og konserter på Trondheim Calling, Klubbøya og Trevarefest på CV-en før slippet av debutalbumet. Stipendet vil gå til å ferdigstille det kommende albumet.

MADS GJETMUNDSEN

Mads Gjetmundsen er en musiker fra Toten som skriver og formidler musikk med lokal dialekt. Inspirasjonen er først og fremst å skape orden ut av kaoset, som tanker og følelser kan være. Med egne erfaringer fokuserer han på gjenkjennbare problemstillinger, setter lys på alles indre dialog, og situasjoner som kanskje ikke alltid er så enkle å sette ord på. Stipendet skal brukes til miksing av hans kommende debutalbum.

INGVILD HOMME
Ingvilds tredje album DETTA LYSET ble sluppert på ØRA fonogram 03.03.23. 
Om Ingvilds første utgivelse «Stemme lengter» (2018) skrev GAFFA at hun platedebuterte med sterke tekster rundt nærhet og avstand. Tor Hammerø skriver i sin omtale av andreplata «Kom nærmere» (2021) under overskriften “Ekte nærhet”, at Ingvild tar for seg de store spørsmåla i livet på et personlig og inderlig vis. Norsk på norsk på P1 refererte til stemmer som Joni Mitchell og Kari Bremnes, og Bjørn Eidsvåg uttalte at Ingvilds stemme oser troverdighet, sårbarhet og musikalsk kontroll. Stipendet skal brukes til å lage nytt album.

KRISTIAN KAUPANG

Kristian Kaupang er en norsk låtskriver og artist fra Viksfjord i Larvik. Kristian skriver og framfører norskspråklige låter i skjæringspunktet mellom viser og pop. Han debuterte med EP’en «Så stille» i 2016, og har fulgt opp med tre kritikerroste album: «Nærmere» (2018), «I morra kjører du forbi» (2020) og «Sorry, Tom» (2022). «Kristian Kaupang har gitt ut to album før, uten å ha fått den oppmerksomheten han har fortjent. Det nye «Sorry, Tom» bør endre på det.» — Geir Rakvaag / Dagsavisen

Stipendet skal brukes til å ferdigstille et nytt album.

KÅRE INDREHUS

Fra de dype fjorder på Sunnmøre kommer ordsmeden Kåre Indrehus. Med sine ærlige historier om alt fra småbarnsliv til samfunnstrender seiler han stadig høyere på den nye norske visebølgen, og både pressen og publikum har trykket hans originale låter til sitt bryst.

Stipendet skal brukes til komponering og produksjon av musikk og tekst til hans åttende soloalbum.

LEVINA STORÅKERN

Levina Storåkern er i dag medlem i prisbelønte Ævestaden, og Diket, der hun skriver låter. Nå vil hun ta seg tid til å prioritere sitt eget soloprosjekt, og stipendet vil gå til å skrive og spille inn låter til dette.

SIGRUN LOE SPARBOE

Sigrun Loe Sparboe har gitt ut flere plater for et voksent publikum, men har nå lyst å dykke ned i barneuniverset og skrive sanger for barn. I en verden med stadig større tempo og høyere lyd, har hun lyst å gire litt ned og skrive sanger for barn som kan vare, og som er behagelige, men også engasjerende å lytte til. Hun vil skrive historier hvor hun tar barn på alvor i både tekst og melodi. Tekster å undre seg til og som kan gi gjenklang, men samtidig vekst hos barna. Stipendet skal gå til dette arbeidet.