Årets landsmøte blir i Bergen!

Landsmøte plakat 2019.jpg

Annethvert år samles hele organisasjonen til landsmøte utenfor Oslo. i 2019 er det endelig Bergen sin tur. Bergen har en lang og stolt vise-historie. Askeladden vise-, lyrikk- og koseklubb (sic) var enormt populær på slutten av 70-tallet og hadde så mange som over 500 medlemmer. I dag er det Bergen Viseforum som tar opp arven etter Askeladden, og de siste årene har det vokst fram et miljø rundt nye unge viseskrivere og -sangere i byen.

Vi inngår samarbeid om Prøysen-prisene.

Alf Prøysen hjemme med gitar og sjarmørblikk. © NTB

Alf Prøysen hjemme med gitar og sjarmørblikk. © NTB

NOPA, Norsk Viseforum og Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere skal dele ut Prøysenprisene.

Prøysenprisene er priser opprettet til ære for dikteren, forfatteren og sangeren Alf Prøysen. Prisene skal gis til komponister og tekstforfattere som har gjort en fremragende innsats innen innenfor de sjangrene som forbindes med Alf Prøysen. Hver pris består av en statuett og kr 25.000.

NOPA har delt ut prisene siden 1996, og i år har Norsk Viseforum blitt samarbeidspartnere.

– Viseforum ivaretar sangpoeseien i alle former og tar vare på det musikalske mangfoldet vårt. Det er helt i Prøysens ånd, og vi syns det er fantastisk at de er med som samarbeidspartnere, sier Ingrid Kindem, styreleder i NOPA.

Styreleder Ingrid Kindem i NOPA, © NOPA

Styreleder Ingrid Kindem i NOPA, © NOPA

Prisene består av Prøysenprisen og Teskjekjerringprisen, og tidvis blir også Alf Prøysens hederpris delt ut. Prisene skal deles ut under det årlige arrangementet Prøysen tel by’n, som holdes i Kulturkirken Jacob på Alf Prøysens dødsdag – 23. november.

– VIKTIG KULTURARV

Audun Reithaug, daglig leder i Norsk Viseforum, mener Prøysenprisene både gir en viktig anerkjennelse, men også bidrar til å ta vare på kulturarven.

– For Norsk Viseforum, som jobber for å styrke vilkår og betydning for viser i Norge, skulle det bare mangle at vi er med på et samarbeid om Prøysenprisene. Prøysenprisene er en av de fremste utmerkelsene en norsk visekunstner kan få. Den bidrar til å gi velfortjent heder og ære til artister som bærer noe av arven etter Prøysen videre, sier Audun Reithaug, daglig leder i Norsk Viseforum.

Audun Reithaug. Daglig leder Norsk Viseforum. Foto: Iris Skadal

Audun Reithaug. Daglig leder Norsk Viseforum. Foto: Iris Skadal

Han mener selve prisutdelingen og konserten, Prøysen tel by’n, bidrar til å aktualisere Prøysen blant flere generasjoner.

– Prøysen må ikke bare være en museal dikter som kom fra Hedmarken en gang og som forbindes med barnetimen på femtitallet. De Prøysen-versjonene som No. 4, Aslak Borgersrud, Tuva Syversen med flere har fremført på dette arrangementet vitaliserer Prøysen på en måte som aktualiserer ham til i dag, sier han.

NORSKE BARNE- OG UNGDOMSBOKFORFATTERE

I tillegg til at Norsk Viseforum er med som medarrangør av prisen, har også Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere (NBU) bidratt med sin kompetanse inn i juryen.

– NBU er stolt og glad for å få bidra til Alf Prøysens hederspriser, og spesielt til Teskjekjærringprisen med kompetanse i juryen og finansiering av prisen som spesielt vektlegger kunstnerisk arbeid innen diktning eller visekunst rettet mot barn og unge, sier Taran L. Bjørnstad, leder i Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere.

De som har plukket ut årets Prøysenpris-vinnere er Frida Ånnevik (juryleder), Trygve Skaug, Linda Sunne (fra NBU) og Hogne Moe (sekretariat).

Stortingshøring

Daglig leder, Audun Reithaug, kom med innspill til Familie- og kulturkomitéens høring på Kulturbudsjettet på Stortinget i dag. Ikledd Frida Ånnevik-genser ble det lagt fra bl.a. innspill om opprettelse av nye kunstnerstipend til tekstforfattere som skriver på norsk og Nordisk samarbeid.

Les hele innspillet her.

Høring 2018.png

Vårt politiske arbeid.

42713225_2298900160124561_6994037775460728832_n.jpg

Norsk Viseforum jobber aktivt med påvirkningsarbeid i kulturpolitikken. Gjennom sammenslutingen Arrangørforum står vi bak kulturpolitiske debatter i Arendalsuka og neste uke er det statsbudsjett-debatt på Kulturhuset i Oslo. Vi spiller inn saker som vil styrke betydning og vilkår for viser i Norge og bidrar til å gi politikere best mulig beslutningsgrunnlag. Vi har levert innspill til den kommende kulturmeldingen og har, på oppfordring fra Miljøpartiet De Grønne, gitt innspill til dem om deres nasjonale kulturpolitikk.

Vi deler gjerne våre innspill med dere, og tar gjerne imot tilbakemeldinger.

Les vårt innspill til kulturmelding.
Vårt innspill til Miljøpartiet De Grønne er her.

Ny nettside og ny profil

Skjermbilde 2018-11-28 kl. 15.32.50.png

Som en del av Norsk Viseforums strategi om å profesjonalisere organisasjonen ønsker vi å være tydeligere i vår kommunikasjon med medlemmer og utenforstående. Derfor er nettsiden viser.no nå dedikert til redaksjonelt stoff som artikler, anmeldelser, reportasjer og en oversikt over hva som skjer av visearrarrangementer i Norge. Denne siden, viseforum.no, er nettsiden for organisasjonen Norsk Viseforum. Her vil vi av og til oppdatere med nyheter og du vil etterhvert finne masse nyttig informasjon om organisasjonen.